Jyväskylän kaupungin tytäryhtiöt Jyväskylän Energia Oy ja Education Facilities Oy ovat solmimassa palvelusopimuksen aurinkosähkön toimittamisesta Jyväskylän Kankaan vanhan paperitehtaan siipiosaan. Aurinkosähkön osuus tulee olemaan noin viidesosa siipiosan sähkön kokonaiskulutuksesta. Aurinkovoimala asennetaan siipiosan katolle ja aurinkosähkön tuotanto käynnistyy alkuvuodesta 2016.

Jyväskylän Energia Oy vastaa aurinkovoimalan investoinnista, asennuksesta ja operoinnista. Jyväskylän Energia myös omistaa aurinkovoimalan seuraavan 10 vuoden ajan, jonka jälkeen omistus ja vastuut siirtyvät kiinteistön omistajalle. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt energiatuen investointihankkeelle.

- Aurinkosähkö kiinnostaa asiakkaitamme. Olemme luoneet palvelukonseptin, jonka avulla pystymme tarjoamaan asiakkaille vaivattoman tavan hyödyntää aurinkosähköä kiinteistössä. Nyt solmittava palvelusopimus on meille ensimmäinen laatuaan, sanoo projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energialta.

Aurinkosähköjärjestelmän toimittajaksi on valittu keuruulainen Solartukku Oy. Aurinkopaneelien käyttöikä on 25-30 vuotta.

Kankaalla on visioitu aurinkoenergian hyödyntämistä suunnittelun alkumetreiltä asti. Piippurannan asemakaavan määräykset kannustavat aurinkoenergian hyödyntämiseen. Rakennukset on suunnattu asemakaavassa aurinkoenergian tuoton kannalta optimaalisesti. Nyt vanhan paperitehtaan siipiosaan solmittava palvelusopimus on hyvä päänavaus aurinkosähkön hyödyntämisestä Kankaalla, koska se kohdistuu ensimmäiseen rakennushankkeeseen.

- Aurinkosähkön käyttöönotto parantaa osaltaan resurssiviisautta Kankaalla. Aurinkopaneelit eivät tuota päästöjä käytön aikana. Pääasialliset ympäristövaikutukset tulevat aurinkopaneelien tuotantovaiheessa, kertoo projektipäällikkö Erkki Jaala Jyväskylän kaupungilta.

Aurinkoenergiasta hyödynnetään nykyisin vain murto-osa. Yleinen harhaluulo on, että Keski-Suomessa aurinko ei paista riittävästi. Vain keskitalvella, jolloin aurinko on hyvin matalalla, aurinkoenergiaa ei juuri saada talteen. Siipiosan katolla aurinkopaneelit kallistetaan etelään päin paneeleihin osuvan auringon säteilymäärän maksimoimiseksi.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Tytti Laitinen, Jyväskylän Energia -yhtiöt, p. 040 5000 489
Kankaan projektipäällikkö Erkki Jaala, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 857 300

Kangas on Jyväskylän merkittävin aluekehityshanke, jossa kunnianhimoinen suunnittelu, älykäs kaupunkirakenne ja uusin yhdyskuntatekniikka luovat ainutlaatuista ja laadukasta ympäristöä. Tulevaisuudessa Kangas on 2100 työpaikan ja 5000 asukkaan koti.

Taija Lappeteläinen
taija-lappetelainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.