Suomen kuntatekniikan yhdistys SKTY

Valtakunnallinen katutyökoulutus

Katutyökoulutus on tarkoitettu eri alojen ammattilaisille, jotka työskentelevät yleisillä alueilla. Koulutuksen tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä katutöiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Koulutus koostuu neljästä osiosta, jotka käsittelevät katutöiden perusteita, liikennejärjestelyjä, kaupunkiomaisuuden hoitoa ja lupaprosesseja. Kouluttajina toimii kaupunki-infran, liikenteen, turvallisuuden sekä ilmoitus- ja valvontamenettelyn asiantuntijat. Koulutuksen voi suorittaa joko verkkokurssina tai osallistumalla lähikoulutuspäivään. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet saavat suorituksesta katutyökortin.

Kohderyhmä ja pätevyysvaatimukset

Koulutus on suunnattu yrityksille, joiden toimintaan liittyy työskentely kaduilla, puistoissa tai muilla yleisillä alueilla. Kohderyhmiin kuuluvat muun muassa rakennusurakoitsijat ja – suunnittelijat, isännöitsijät, rakennuttajat, maanrakennusurakoitsijat, operaattorit ja talonrakennus (katualueella työskentelevät) sekä liikennesuunnitelmien tekijät.

Katutyökoulutusta tällä hetkellä vaativat kunnat (aakkosjärjestyksessä):
Espoo
Helsinki
Kauniainen
Vantaa

Pääkaupunkiseudun kuntien kuntatekniikan toimijat vaativat alueillaan tehtävillä työmailla ainakin yhdeltä paikalla olevalta henkilöltä voimassaolevan katutyökortin (PKS-katutyökortti). Pätevyysvaatimus on ollut voimassa vuodesta 2015 alkaen ja perustuu lakiin kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa – ja puhtaanapidosta 14 a §.  Valtakunnallisen katutyökoulutuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa kaupunkien ja kuntien sekä työn tekijöiden käytäntöjä katutöiden suunnittelun, luvituksen ja suorittamisen suhteen. 

Hinta ja suoritustavat

Katutyökoulutuksen suorittamiseen on kolme vaihtoehtoa:

 1. Valtakunnallinen katutyökoulutus – verkkokurssi (UUSI!) – avautunut 2.4.2024
  Verkkokoulutus on suoritettavissa omatahtisesti ja siihen menee noin yksi työpäivä. Koulutus on suoritettavissa kahden viikon sisällä kurssille kirjautumisesta. Verkkokoulutus koostuu neljästä osiosta ja lyhyistä välitenteistä osioiden välillä. Verkkokurssi on avautunut, linkki kurssille rekisteröitymiseen

  Verkkokoulutuksen hinta on 180€ + alv 24%. Verkkokoulutuksen hintaan sisältyy katutyökortti, joka lähetetään kirjautumisessa ilmoitettuun postiosoitteeseen jälkikäteen.

 2. Valtakunnallinen katutyökoulutus – lähikoulutus
  Lähikoulutuspäiviä järjestetään pääkaupunkiseudulla 1-2 kertaa vuosittain kysynnästä riippuen. Koulutuspäivän kesto on yksi päivä (klo 8.15-16) ja läsnäolo on pakollinen koko koulutuspäivän ajan. Päivän päätteeksi suoritetaan lopputentti.

  Seuraava lähikoulutuspäivä: Tulossa syksyllä 2024

  Koulutuspäivän hinta on 220€ + alv 24%. Koulutuspäivänhintaan sisältyy koulutuksen lisäksi aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvi. Peruutus 1 kk ennen koulutusta maksuton, 30–15 pv ennen koulutusta pidätetään 50 prosenttia maksusta ja 7 pv lähempänä koulutuspäivää koko maksu. Peruutukset sähköpostilla maarit.maki-rayo@kuntatekniikka.fi. Pidätämme oikeuden perua koulutuspäivä mikäli osallistujia ei tule tarpeeksi.

 3. Tenttiminen uusijoille
  Katutyökortin pätevyys on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen se on uusittava joko käymällä koulutus uudelleen kokonaan tai tenttimällä. Koulutuksen voi tenttiä kertaalleen (viisi vuotta koulutuksen jälkeen), minkä jälkeen koulutus on uusittava kokonaisuutena (kymmenen vuotta koulutuksen jälkeen). Tenttimiseen vaaditaan voimassaoleva katutyökortti tai korkeintaan kalenterivuoden sisällä vanhentunut kortti.

  Tenttimisen hinta on 70€ + alv 24% Hinta sisältää tentin ja uuden Katutyökortin (PKS-kortti). Tentti suoritetaan tällä hetkellä verkossa. Kysy tenttiaikoja: maarit.maki-rayo(at)kuntatekniikka.fi.

Koulutuksen hyväksytysti suorittanut saa suorituksestaan todistukseksi katutyökortin. Katutyökortin pätevyys on voimassa viisi vuotta.

Yhteystiedot

Koulutuksen järjestää Suomen Kuntatekniikan yhdistys ry (SKTY). SKTY on järjestänyt pääkaupunkiseudun kaupunkien (Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) alueella Pääkaupunkiseudun katutyöt -koulutuksia vuodesta 2015 alkaen. Vuonna 2024 koulutus valtakunnallistuu sisällön ja suorittamistavan suhteen. Verkkokoulutus on saatavilla huhtikuusta 2024 alkaen.

Mikäli sinulla herää kysyttävää koulutuksesta, ilmenee ongelmia ilmoittautumisessa tai kortti häviää, ole yhteydessä maarit.maki-rayo(at)kuntatekniikka.fi. Uuden kortin toimittamisesta veloitetaan 30€:n maksu.

Tutustu Valtakunnallisen katutyökoulutuksen esitteeseen.

Koulutusmateriaalit

Koulutusmateriaalit ovat avoimesti saatavilla tutustumista ja kertaamista varten. Materiaaleja päivitetään tarpeen mukaan sekä sitä mukaa kun uudet kunnat ottavat käyttöönsä Valtakunnallisen katutyökoulutuksen.

Materiaalit: 

Pääkaupunkiseudun määräykset ja ohjeet 2024

Sijoituslupa

Ilmoitusmenettely

Ympäristönsuojelu lainsäädäntö ja määräykset

Tilapäiset liikennejärjestelyt

Pyöräliikenne ja katutyöt

Ajoneuvojen siirrot

Joukkoliikenteen toimintaedellytykset työmaalla

Työskentely raitiotien läheisyydessä

Katualueen käyttö ja ennallistaminen

Viheralueen käyttö ja ennallistaminen

Kaukolämpö ja -kylmä ja kaivutyöt

Sähkökaapelit ja kaivutyöt

Kaasunjakelu

Kaivantoturvallisuus

Katutyöluvan hakuprosessi ja ”roadmap

Urakoitsijan omavalvonta ja vastuu

Pelastuslaitoksen toimintaedellytysten varmistaminen katutöiden yhteydessä

Tilapäiset liikennejärjestelyt poliisin näkökulmasta