Kankaan alueen suunnittelukilpailun tulokset julkistettiin tänään 9.11. Jyväskylässä. Kilpailun tarkoituksena oli löytää Kankaan identiteettiä tukeva ilme kaupunginosan keskeisimmälle viheralueelle, kehämäiselle Kankaanpuistolle. Tourujoen ylittävälle Kankaanrannan sillalle etsittiin omaleimaista ja tunnistettavaa siltaratkaisua, joka muodostaa ympäristön kanssa hyvän kokonaisuuden osana Tourujokilaaksoa.

Palkintolautakunta päätyi yksimielisesti esittämään voittajaksi nimimerkkiä ”Where the wild things grow”. Päätös perustui ehdotuksen maisema-arkkitehtonisiin, toiminnallisiin ja teknisiin ansioihin, jotka luovat erinomaisen lähtökohdan puiston ja sillan jatkosuunnitteluun. Ehdotuksen takana on Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy ja projektin vetäjänä maisema-arkkitehti Krista Muurinen.

– Voittaneella ehdotuksella on vahva identiteetti ja taiteellisesti ansiokas kokonaisnäkemys. Paikan teollista historiaa ja luontoarvoja on hyödynnetty vakuuttavasti suunnitelman lähtökohtana, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja Anne Sandelin.

– Erityisen kiehtovia ovat purettavan tehtaan paikalle esitetyt Tehtaan kentät ja Kankaan rata. Ehdotuksen tilallinen jäsentely on perusteltu ja tukee kokonaiskonseptia luonnon ja urbaanin ympäristön vuoropuhelusta. Myös puustoisen ja avoimen tilan suhde on tasapainoinen ja luonteva, sanoo Suomen maisema-arkkitehtiliiton edustaja Ranja Hautamäki.

– Sillan muoto ja tematiikka tukeutuvat kilpailuehdotuksen kokonaissommitelmaan. Silta on arkkitehtonisesti veistoksellinen ja sen oksistoja muistuttavat pilarikimput tulkitsevat hienolla tavalla Tourujoen viidakkomaisen paikan hengen, sanoo Anne Sandelin.

Voittanut suunnittelijaryhmä saa tehtäväkseen kohteen jatkosuunnittelun. Kankaanpuiston ja Kankaanrannan sillan suunnittelu jatkuu yleissuunnittelun sekä asemakaavoituksen osalta.

Kilpailuehdotuksista järjestetään näyttely.

Lisätietoja:
- hankejohtaja Anne Sandelin, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5051
- maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5060
- kaavasuunnittelija Paula Tuomi, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5059
- kilpailumateriaali tästä linkistä: http://www.jyvaskyla.fi/kangas/kankaanpuisto

Taija Lappeteläinen
taija-lappetelainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.