Jyväskylän Kankaan Vanhan paperitehtaan (VPT) siiven aurinkosähköjärjestelmä on otettu käyttöön. Toukokuussa järjestelmä on tuottanut jopa 270 kWh päivässä. Yksi aurinkoinen päivä on tuottanut sähköä määrän, joka riittäisi koko vuodeksi kahdelle kannettavalle tietokoneelle 8 tunnin päivittäiseen käyttöön.

Jyväskylän Energian ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä Kankaalla koostuu 152 paneelista, joista yhdessä muodostuu 65 metrin pituinen seinämä.

Paneelit on asennettu katolla neljään riviin nojamaan ilmanvaihdon konehuoneen seinään. Koko paneeliston teho on 40 kW (kilowattia) ja pinta-ala 254 neliötä.

- Meille aurinkovoimalan toteuttajille tuli iloisena yllätyksenä se, että näinkin läheltä eli Keuruulta löytyi alan vankka osaaja. Nyt sekä järjestelmän suunnittelu että asennus ovat 100-prosenttisesti keskisuomalaista työtä. Telineidenkin kotimaisuusaste nousi 90 prosenttiin, kertoo projektipäällikkö Tytti Laitinen Jyväskylän Energialta.

Järjestelmän toimittaja, keuruulainen Solartukku Oy, on vuonna 2009 perustettu yritys, joka toimittaa sekä aurinkolämpö- että -sähköjärjestelmiä pienille ja suurille kohteille.

- Kankaan katolle rakennettiin tähän mennessä suurin aurinkosähkövoimalamme. Projekti osoitti, että voimalan asennus onnistuu hyvin talvellakin – vain kovatuulisimmat säät kannattaa kiertää, naurahtaa toimitusjohtaja Jouni Järvinen Solartukusta.

Voimala kytkettiin toimintaan maaliskuussa. Aurinkosähkön osuus tulee olemaan noin viidesosa siipiosan sähkön kokonaiskulutuksesta. Syntyvä aurinkosähkö tullaan käyttämään mm. kiinteistön ilmanvaihdossa ja valaistuksessa. Voimalan omistaa Jyväskylän Energia.

Aurinkopaneelit eivät tuota päästöjä käytön aikana. Pääasialliset ympäristövaikutukset tulevat aurinkopaneelien tuotantovaiheessa.

Kiinteistö voi omien järjestelmiensä kautta seurata reaaliaikaisesti aurinkosähköjärjestelmän tuotantoa.

VPT:n aurinkosähköjärjestelmä pähkinänkuoressa

Kiinteistön omistaja: Kiinteistö Oy Jyväskylän Kankaan VPT:n siipi, c/o Education Facilities Oy

Aurinkosähköjärjestelmän toimittaja: Solartukku Oy, Keuruu

Komponentit:
Aurinkopaneelit – Solarwatt Blue 60P, valmistusmaa Saksa
Invertterit – SMA, valmistusmaa Saksa
Asennustelineet – valmistaja Purso Oy, valmistusmaa Suomi

Lisätiedot: projektipäällikkö Tytti Laitinen, Jyväskylän Energia –yhtiöt, p. 040 5000 489

Taija Lappeteläinen
taija-lappetelainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.