Tekesin tiedote 5.2.2016

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs 5000 asukkaan ja 2100 työpaikan kaupunginosa. Jyväskylän yliopisto ja Ericsson yhteistyökumppaneineen kehittävät ja testaavat alueen asukkaille uusia älyratkaisuja Tekesin INKA-ohjelman rahoittamassa hankkeessa.

Ericssonin yrityshankkeesta uusia palveluja nopeilla kokeilusykleillä

Ericsson osallistuu Jyväskylän Kankaan alueen älykaupunkihankkeeseen. 5K-hankkeessa kehitetään kokeilualusta täysin uusille älykaupunkisovelluksille ja -palveluille yhdistelemällä eri lähteistä kerättyä sensoridataa. Kokeiltavat palvelut perustuvat Kankaan eri toimijoilta kerättäviin tarpeisiin ja ne toteutetaan nopeissa kokeilusykleissä.

- Ericsson on uranuurtaja mobiiliteknologiassa ja ohjelmistoalustoissa, mikä mahdollistaa ratkaisuiden kehittämisen kaupunkielämän parantamiseksi ja kaupunkiympäristöjen muuntamisen älykkäiksi ja ympäristöystävälliseksi. Ericssonin yritysprojekti toteutetaan läheisessä yhteistyössä 5K-tutkimushankkeen kanssa, kertoo Ericssonin Project manager Harri Lehtomäki.

- Älykkäissä kaupungeissa liikkuu paljon eri laitteiden ja sensoreiden keräämää dataa jonka hallintaan liittyy vielä paljon ratkaisemattomia haasteita. Jyväskylässä hyödynnetään hienosti Kankaan aluetta rakentamalla sinne älykaupunkiekosysteemiä, joka tarjoaa yrityksille ja tutkimuslaitoksille erinomaisen tavan kehittää ihmisten elämää helpottavia ratkaisuja. Teollisen internetin (IoT) maailmanlaajuinen markkina kasvaa tällä hetkellä voimakkaasti ja uskon, että aidossa kaupunkiympäristössä tehtävät kokeilut auttavat näiden ratkaisujen kansainvälistymistä, summaa INKA-ohjelman päällikkö Markku Koponen.

Tutkimushankkeesta ratkaisuja arjen tilanteisiin

5K-tutkimushankkeen tavoitteena on tukea ja tutkia ekosysteemin ja sen edellyttämän alustan rakentamista, sen rajapinta-arkkitehtuuria sekä siihen liittyvien toimintatapojen ja yksityisyyttä suojaavien tekniikoiden käyttöä.

Asukkaan kannalta nämä esimerkit selittävät asiaa:
1.Lähden kotoa, kännykkä kerto: Liesi jäi päälle.
2.Lounasaikaan kännykkä kertoo: äiti ei ole käyttänyt vettä ennen puolta päivää. Pyydän kotihoitajaa poikkeamaan.
3.Töissä menee kahdeksaan: tilaan koiran ulkoiluttajan kotiin viideksi ja pitsan kahdeksaksi.
4.Iltapäivällä kännykkä kertoo: autosi lähti juuri parkkipaikalta ja etenee nelostietä etelään. Päätän sammuttaa moottorin. Vartin päästä pyydän autoa palaamaan lähimpään vapaaseen parkkiruutuun.

Näistä ensimmäinen edellyttää huoneiston sähkölukosta saatavan tiedon ja energiamittaustiedon yhdistämistä, mikä ei yleensä onnistu. Siksi on suunniteltu avoin arkkitehtuuri, johon eri järjestelmät (energia, vesi, kotiautomaatio, lukitus) voidaan yhdistää ja joiden tietojen pohjalle voidaan rakentaa palveluja. Hankkeen välietappi onkin tämän skenaarion toteuttaminen.

Esimerkit 2 ja 3 tulevat polulla vastaan myöhemmin, mutta edellyttävät ekosysteemin rakentamista. Sensori-infrastruktuuri ja palvelujärjestelmät täytyy saada toimimaan yhteen. Ekosysteemin rakentaminen on toinen keskeinen osa projektia. Alueen rakentamisaikataulun vuoksi näitä ei välttämättä saada valmiiksi projektin kuluessa.
Neljäs skenaario on sitten jo vähän futuristisempi ja tarkoitettu herättämään keskustelua laajemmin.

Hankkeiden suunniteltu kesto on 1.1.2016 – 31.5.2017.

Lisätiedot

Harri Lehtomäki
Project manager
Ericsson
harri.lehtomaki(at)ericsson.com

Pasi Tyrväinen
Professor, Director
University of Jyväskylä
pasi.tyrvainen(at)jyu.fi

Markku Koponen
INKA-ohjelman päällikkö
Tekes
markku.koponen(at)tekes.fi

Taija Lappeteläinen
taija-lappetelainen@www3.jkl.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.