Kankaalla on käynyt hurja myllerrys jo monen vuoden ajan, ja sekin on ollut vasta alkusoittoa käynnistyville purku-urakoille ja rakennusinvestoinneille. Silti vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä, vuonna 2014 jopa 50 000 ihmistä, on löytänyt tiensä erilaisiin kulttuuri-, tapahtuma- ja urheilurientoihin alueella. Kankaalta on löytynyt kaupungissa kipeästi kaivattua, vaikkakin väliaikaista, tilaa musiikkifestivaaleille, taidenäyttelyille ja teatteriesityksille.

Aloittaessani kulttuurituottajana Kankaalla edessäni on muutama iso haaste, keskenään erilaisia mutta mielenkiintoisia. Ensinnäkin yritämme edelleen remonttimiesten, kuorma-autojen sekä lämpö- ja vesiputkien kaventaessa toimintatilaa löytää hyviä, mielenkiintoisia ja kutsuvia kulttuurin paikkoja alueelta. Tänäkin vuonna haluamme juhlia avoimia ovia, näyttelyitä, kaupunkipuutarhaa, katutaidetta ja muuta hienoa Kankaalle kotiutunutta toimintaa. Ideoimme uutta ja kehitämme vanhaa, ja annamme mielellämme kaiken mahdollisen avun alueelle himoitseville tekijöille, kaivinkoneita väistellen.

Sen lisäksi, että Kankaan sydämen pitää sykkiä koko remontin ja uudelleenrakennuksen ajan, tarvitaan pitkän aikavälin kulttuurikuntokuuri. Kaupungin ja rakennuttajien sitouduttua prosenttikulttuuriperiaatteeseen meillä on aivan ainutlaatuinen tilaisuus kehittää kulttuurin ja taiteen avulla Kankaasta paras paikka asua ja tehdä töitä. Kaupunkilaiset on otettu mukaan ideoimaan hyvää elinympäristöä Kankaalle jo suunnittelun alusta lähtien, ja ehdotuksissa kyllä riittää mistä ammentaa. Kaiken perustana on yhdessä tekeminen, osallistuminen, joka sitouttaa kaikki osallistujat yhteistä tavoitetta kohti.

Maaliskuun aurinkoisilla keleillä tätä kirjoittaessani on mukavaa miettiä vilkasta tapahtumakesää etukäteen. Tiedämme jo nyt, että perinteisesti kesäkuussa järjestetyt Kankaan avoimet ovet järjestetään myös tänä kesänä 14.6., mutta uudella ilmeellä ja kenties nimelläkin. Lisäksi suunnitelmissa ovat Suomen Arkkitehtiliiton päivät keväällä ja kulttuuriympäristöpäivät syksyllä, sekä toivottavasti tanssia, musiikkia, juhlia, valokuvausta, opastettuja kiertokäyntejä ja lastenkulttuuria. Samalla ideoidaan jo ensi talvea.

Samalla kun kevät edistyy, ryhdymme pitämään yhä enemmän melua itsestämme; toivottavasti sinäkin törmäät Kankaan kulttuuritarjontaan ja tulet mukaan katsomaan moninaista, jatkuvassa muutoksessa olevaa kulttuuriympäristöämme!

 

Vilja Ruokolainen
Kulttuurituottaja

 

Lukija
jarmo.asikainen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.