Sirpa Pietikäinen kertoi kiertotalouden mahdollisuuksista Kuntatalolla.

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen kannustaa kuntia laajasti mukaan kiertotalouden käytännön soveltamiseen ja kehittämiseen.

Kiertotaloudessa kyse on laajasta ajattelutavan muutoksesta, jossa materiaalit kiertävät tehokkaasti ja resursseja hyödynnetään uusilla liiketoimintamalleilla.

– Kunnan jokainen virkamies ja luottamushenkilö voi omalta osaltaan työssään huomioida materiaalien käyttöä, suosia uudelleenkäyttöä ja kierrätettävyyttä sekä harkita tavaroiden yhteiskäyttöä tai leasingia ostamisen sijaa, mikä on kiertotalouden soveltamista parhaimmillaan. Myös julkisilla hankinnoilla on suuri merkitys hyvien käytäntöjen edistäjänä, Pietikäinen sanoo.

– Ennusteiden mukaan raaka-aineiden kysyntä kolminkertaistuu maailmanlaajuisesti vuoteen 2050 mennessä. Tarvittaisiin siis neljä planeettaa tyydyttämään kasvava raaka-ainekysyntä, Pietikäinen huomauttaa.

– Resurssien käytön tehostaminen toisi säästöjä materiaalikustannuksissa. Jätteen kerääminen, lajittelu, kierrätys, uudelleenvalmistus ja muu hyödyntäminen synnyttää mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle. Resurssituottavuuden parantaminen kahdella prosentilla synnyttäisi EU:hun kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä, luettelee Pietikäinen.

Kunnilla on merkittävä rooli kiertotalouden edistämisessä mm. jätehuollon, maankäytön, energiatuotannon, rakentamisen, vesihuollon ja julkisten hankintojen keskeisinä toimijoina.

– Kuntaliitto kannattaa lähtökohtaisesti kiertotalouden luomista Eurooppaan. Kuntien toimia kierrätykseen ja sen kehittämiseen on tuettava vapaaehtoisuuden pohjalta, vaatii Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *