Vesihuollon digitaalisten järjestelmien kyberturvallisuutta parannetaan Turun ammattikorkeakoulun hankkeessa. (Kuva Kuntatekniikan arkisto)

Monet yhteiskunnan keskeiset toiminnot ja palvelut nojaavat digitaalisiin järjestelmiin ja verkkoihin. Näiden kautta kriittinen infra on alttiina kyberuhille, jotka voivat aiheuttaa järjestelmissä laajoja ongelmia.

Turun ammattikorkeakoulu on aloittanut Turun Seudun Vesi Oy:n ja Turun seudun puhdistamo Oy:n kanssa hankkeen, jonka avulla vesialan asiantuntijoita kouluttava oppilaitos kehittää vesihuollon organisaatioiden tieto- ja kyberturvallisuutta ja levittää osaamista vesihuoltotoimijoille.  

 – Vesihuolto on osa kriittistä infrastruktuuria. Tietomurrot, haittaohjelmat, palvelunestohyökkäykset, tietojen varastaminen tai niiden kryptaaminen ovat kaikki mahdollisia uhkaskenaarioita, ja niiden kohdistuessa vesihuoltoon vaarantuu monen ihmisen vedensaanti. Siksi näihin tulee varautua, selventää Turun ammattikorkeakoulun Wireless Communications and Cybersecurity -tutkimusryhmän vetäjä ja yliopettaja Jarkko Paavola.  

Vesihuollon kokonaisvaltainen kyberturvallisuus Varsinais-Suomessa -hankkeessa kehitetään Turun Seudun Veden ja Turun seudun puhdistamon vesihuolto-organisaatioiden hallinnollisia ja teknisiä kyberturvallisuusvalmiuksia ja koulutetaan henkilöstöä.  

 – Tämä hanke vauhdittaa meitä ja varmasti muitakin vesihuoltoyhtiöitä parantamaan kyberturvallisuusvalmiuksiaan, etenkin kun NIS2 -direktiivi astuu voimaan tämän vuoden lopulla, kertoo Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo.  

Hankkeessa kehitetään esimerkiksi organisaatioiden tietoturvapoikkeamien hallintaa, kyberturvallisuusastetta ja tietoturvatestauksen valmiuksia. Hankkeessa pyritään myös parantamaan tietoisuutta muuttuvasta toimintaympäristöstä, jossa syntyy jatkuvasti uusia kyberuhkia. 

– Kiinnitämme huomiota kyberturvallisuuteen ja pyrimme myös jatkuvasti kehittämään toimintojemme kyberturvallisuutta, jotta voimme varmistaa jätevedenpuhdistuksen jatkuvuuden nopeasti digitalisoituvassa yhteiskunnassa, toteaa Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimaan hankkeeseen osallistuu kaksi tutkimusryhmää: Wireless Communications and Cybersecurity sekä Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmä. Paavolan vetämä tutkimusryhmä keskittyy digitaalisen infrastruktuurin turvalliseen pilotointiin ja testaukseen sekä vastaa kyberturvallisuuskoulutuksen järjestämisestä. Vesitekniikan tutkimusryhmä tuo hankkeeseen vesihuollon substanssiosaamista. 

– Meillä koulutetaan insinöörejä vesialan asiantuntijatehtäviin, ja tämän hankkeen ansiosta voimme jatkossa varmistaa, että meiltä valmistuvat insinöörit ymmärtävät myös tieto- ja kyberturvallisuuden perusteet ja voivat osaltaan viedä viestiä eteenpäin tuleville työnantajilleen, toteaa vesitekniikan yliopettaja Piia Leskinen. 

Vesihuollon kokonaisvaltainen kyberturvallisuus Varsinais-Suomessa -hanke päättyy elokuussa 2025, ja se on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriöltä ja Etelä-Savon ELY-keskukselta Vesihuollon toimintavarmuuden ja kyberturvallisuuden parantaminen -avustushausta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *