Voittajaehdotuksessa korttelirakenne, palvelut ja toiminnot nivoutuvat keskeisen kävelypromenadin ympärille. Promenadi yhdistää alueen lännessä kampusalueen kautta liikuntapuistoon ja idässä Leppävaaranraittiin. Kuva promenadilta kohti asemakeskusta. (Kuva Arco)

Tuomaristo on valinnut Espoon kaupungin järjestämän Leppävaaran ideakilpailun voittajaksi ehdotuksen nimeltä Walk Around, jonka taustalla ovat rakennusyhtiö YIT, arkkitehtitoimisto Arco sekä suunnittelu- ja konsultointialan yritys Ramboll.

Ideakilpailun tavoitteena oli löytää junaradan pohjoispuoliselle alueelle arkkitehtonisesti, kaupunkirakenteellisesti ja toiminnallisesti korkeatasoinen, alueen tunnistettavuutta ja vetovoimaa lisäävä kokonaissuunnitelma. Se ohjaa alueen asemakaavoitusta ja toteuttamista vaiheittain seuraavien 10–20 vuoden aikana. 

– Walk Around vastasi parhaiten kilpailun tavoitteita rakentaa Leppävaarasta toiminnallisesti sekoittunut keskusta-alue, jossa palvelut, asuminen, työpaikat, tapahtumat ja harrastusmahdollisuudet muodostavat uutta urbaania ja monipuolista kaupunkirakennetta, toteaa Espoon kaupunkiympäristön toimialajohtaja ja tuomariston puheenjohtaja Olli Isotalo

– Suunnitelma on kunnianhimoinen, mutta yksittäiset rakennukset ja korttelit vaikuttavat realistisilta ja toteuttamiskelpoisilta. Keskusalue on tiivis ja tehokas, mutta korttelirakenne kevenee ja monipuolistuu Gransinmäen suuntaan, sanoo Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantala

Radan kattaminen yhdistää etelä- ja pohjoispuolen 

Voittajaehdotuksen liikkumisen ja liikenteen ratkaisut ovat monin paikoin toimivia ja mietittyjä, mutta osa monimutkaisista liikenneratkaisuista vaatii vielä kokonaisvaltaista tarkastelua. Keskusta-alue tukeutuu kestävästi joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn. 

Voittajaehdotuksessa radan pohjoista ja eteläistä puolta nivoo yhteen Turuntien päälle suunniteltu kansirakentaminen ja sen päälle rakennettavat talot. Kannen päälle ja radan pohjoispuolelle ehdotuksessa on suunniteltu asuin- ja työpaikkakortteleja. Radan ja Turuntien ylittävä keskuskortteli yhdistää Leppävaaran yhdeksi kokonaisuudeksi. Liiketilojen suurin keskittymä on osoitettu Sellon ja Läkkitorin väliselle alueelle. 

– Nimimerkki Walk Around kertoo ehdotuksemme vision. Tavoitteemme on ollut kehittää Leppävaaran keskeisestä kaupunkiympäristöstä alue, jossa jalan tai pyörällä kuljeskelu tarkoittaa aidosti helppoa liikkumista koko keskeisellä Leppävaaran alueella, samalla yhdistäen eteläisen ja pohjoisen Leppävaaran toisiinsa. Alueesta on pyritty luomaan vahvan identiteetin omaava keskusta-alue, jossa virikkeinen julkinen tila muodostaa yhteisöllisyyttä tukevan olohuoneen alueen asukkaille ja toimijoille, kertoo Arcon arkkitehtuurijohtaja Vesa Jäntti.

Voittaneessa ehdotuksessa keskusalue on tiivis ja tehokas, mutta korttelirakenne kevenee kuvassa etualalla olevaa Gransinmäkeä kohti. (Kuva Arco)

 

Ideakilpailun rinnalla Espoon kaupunki haki kilpailualueelle toteuttajia erillisellä suunnitteluvarauksen hakuprosessilla, joka kilpailun toisessa vaiheessa sulautui osaksi ideakilpailua. Suunnitteluvarauspäätösten valintaperusteena hyödynnetään ideakilpailun tulosta. Päätöksen suunnitteluvarauksen saajista tekee kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto. 

Voittaja sai eniten peukutuksia 

Ideakilpailu oli kansainvälinen ja kaksivaiheinen ja Espoo järjesti sen yhteistyössä Suomen arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa. Ensimmäinen vaihe oli kaikille avoin yleinen arkkitehtuurikilpailu. Kilpailun toiseen vaiheeseen tuomaristo valitsi viisi parhaaksi ja kehityskelpoisimmaksi arvioimaansa ehdotusta, joita jalostettiin kilpailun toisessa vaiheessa toteuttamiskelpoisiksi keskustasuunnitelmiksi. 

– Yleistä arkkitehtuurikilpailua ja suunnitteluvarausmenettelyä yhdistelevä kilpailuformaatti osoittautui hyväksi ja toimivaksi, iloitsee Rantala. 

Ehdotukset olivat kilpailun molemmissa vaiheissa kaikkien nähtävillä verkossa, jossa niitä pystyi kommentoimaan ja peukuttamaan. Yleisöreaktioita molemmissa vaiheissa saatiin yhteensä noin 3 500 kappaletta. Molempien vaiheiden ehdotukset esiteltiin myös erillisissä yleisötilaisuuksissa. Eniten peukutuksia toisessa vaiheessa sai voittanut ehdotus. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *