Kuvassa sinisellä ja mustalla on merkitty uusi laitoskokonaisuus, joka rakennetaan nykyisen Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteenkäsittelylaitoksen viereen. (Kuva HSY)

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kehittää Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biojätteen käsittelyä entistä tehokkaammaksi. Arvion mukaan vuoden 2025 loppuun mennessä valmistuva laitoskokonaisuus mahdollistaa entistä suuremman osan biojätteestä päätyvän hyötykäyttöön maataloudessa.

HSY sanoo, että uusiutuvan energian tuotanto kasvaa noin 65–70 prosenttia nykytasosta. Laitoksella muodostuvasta biokaasusta tuotetaan uusiutuvaa sähköä ja lämpöä, mikä vähentää fossiilisten polttoaineden tarvetta ja edistää Suomen energiavarmuutta.

Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle investointiavustuksen, jonka tavoitteena on edistää yhdyskuntien ravinteiden hyödyntämistä.

– Tämä on merkittävä uudistus biojätteen käsittelylle pääkaupunkiseudulla. Vastaisuudessa jopa yli 90 prosenttia biojätteestä käsitellään biokaasulaitoksessa. Kompostoitavan biojätteen osuus vähenee merkittävästi. Samalla vähenevät myös biojätteen käsittelyn ympäristövaikutukset, kuten hajupäästöt, hehkuttaa HSY:n biokierrätyksen toimintovastaava Christoph Gareis.

Biojätettä tuodaan Ämmässuolle käsittelyyn yli 50 000 tonnia vuodessa. Tällä hetkellä biojätteestä noin puolet menee suoraan kompostointiin ja puolet biokaasulaitokseen. Siellä syntyvä mädäte ohjataan muun biojätteen sekaan kompostointilaitokseen. Noin kolmen viikon kuluttua komposti viedään sieltä vielä pariksi viikoksi jälkikompostoitumaan vanhaan kompostointilaitokseen. Sen jälkeen komposti menee ulos aumoihin jälkikypsytykseen. Lopulta biojätteestä saadaan multaa esimerkiksi viherrakentamiseen. 

Lannoitteelle haetaan luomustatus

Biojätteen mädätyslaitos eli biokaasulaitos on ollut toiminnassa Ämmässuolla yhdeksän vuotta.

Tänä keväänä aloitetaan uuden laitoskokonaisuuden ja laitteiden rakentaminen. Siihen kuuluvat mädätteen hygienisointilaitteisto rakennuksineen sekä mädätteen säilytykseen tarkoitetut säiliöt. Uuden laitoskokonaisuuden rakentaminen alkaa tänä keväänä ja tavoitteena on, että laitos valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä.

Prosessivaiheet sisältävät nykyistä tehokkaamman biojätteen murskauksen. Sen ansiosta suurempi osa biojätteestä voidaan ohjata mädätykseen. Biojäte mädätetään nykyisessä mädätyslaitoksessa, ja siitä saadaan biokaasua. Prosessissa syntynyt mädäte seulotaan, hygienisoidaan ja varastoidaan odottamaan kuljetusta hyötykäyttöön kierrätyslannoitteena.

– Prosessimuutoksen ansiosta yhä suurempi osa biojätteestä voidaan ohjata kompostoinnin sijasta mädätykseen. Tämä mahdollistaa biojätteessä olevien ravinteiden ja hiilen suoran kierrättämisen viljelijöiden pelloille luomukelpoisena kierrätyslannoitteena. Biokomposti on jo saanut luomustatuksen, ja pyrimme saamaan vastaavan statuksen myös mädätteelle. Tämä tarkoittaa tiukempia laatukriteereitä sekä valvontaa. Sertifiointi osoittaa tuotteemme korkeaa laatua, Gareis kertoo.

Yhteenveto hankkeen tavoitteista ja positiivisista vaikutuksista:

  • Suurempi osuus biojätteestä menee mädätykseen, kompostointiin menevän biojätteen määrä vähenee siten merkittävästi.
  • Biojätteen käsittelyn ympäristökuormitus vähenee, kun biojätteen käsittelytoiminta tapahtuu yhtä enemmän suljetuissa tiloissa.
  • Biokaasun tuotanto lisääntyy merkittävästi, kun suurempi osa biojätteestä johdetaan mädätysprosessiin kompostoinnin sijaan.
  • Kasvattaa HSY:n uusiutuvan energian tuotantoa sekä vähentää biojätteen käsittelyn energian kokonaiskulutusta.
  • Nykyistä suurempi osuus biojätteen sisältämästä ravinteesta ja hiilestä saadaan kiertoon viljelijöiden pelloille luomukelpoisena kierrätyslannoitteena. 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *