Vatajankoski on uuden energian yhtiö, joka haluaa pienentää asiakkaidensa energiakustannuksia ja ilmastopäästöjä. (Kuva Vatajankoski Oy)

Uuden energian yhtiö Vatajankoski Oy on ottanut käyttöön reaaliaikaisen digitaalisen kaksosen koko omasta kaukolämpöverkostaan. Yhtiö saa jatkuvasti tietoa siitä, mitä kaukolämpöverkossa tapahtuu. Kaukolämmön optimointi tarkoittaa energiatehokkuutta ja hiilidioksidipäästöjen vähenemistä.

Digitaalinen kaksonen tarkoittaa teollisuuden järjestelmän ylläpidossa tai tuotekehityksen tukena käytettävää tarkkaa digitaalista simulaatiomallia. Se kerää tietoa sensorien avulla ja kuvaa tarkasti järjestelmän tai verkon toimintaa.

– Meillä digitaalinen kaksonen esittää reaaliaikaista tietoa muun muassa kaukolämpöverkon virtausnopeuksista, vedenpaineesta ja painehäviöistä sekä meno- ja paluuveden lämpötiloista. Näin voimme optimoida veden lämpötiloja ja vähentää lämpöhäviöitä. Vastaavaa ei ole Suomessa aiemmin tehty kaukolämmössä kokonaisen verkon osalta, sanoo Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä.

– Tämä on Vatajankoskelle jälleen yksi askel energiatehokkuuden edelläkävijyyden tiellä. Lisäksi pystymme kertyvän tiedon perusteella löytämään lisää optimaalisia sijoituskohteita uuden energian tuotannolle. Uudella energialla tarkoitamme kierrätettyä, talteenotettua ja puhdasta energiaa, Hölttä toteaa.

Kaukolämpöverkon pullonkaulat selville

Vatajankosken kaukolämmön digitaalinen kaksonen käynnistyi elokuussa 2023 ja se on siitä asti tarjonnut tietoa Kankaanpään kaupungin kaukolämpöverkon käytön tehostamiseksi. Simulaatiomalli tuottaa tällä hetkellä mittaustietoa reilusta sadasta anturista, ja jatkossa määrä nousee yli 400:aan.

Digitaalisen kaksosen web-pohjaisesta käyttöliittymästä voi valita tarkasteluun eri tietokerroksia. Järjestelmä visualisoi selkeästi, kuinka paljon energiaa liikkuu eri osissa verkkoa. Esimerkiksi vikatilanteita havaitaan huomattavasti helpommin kuin ennen ja vikojen vaikutuksesta kokonaisuuteen saadaan parempi käsitys.

Kaikkiaan simulaatiomallin tuottama tieto mahdollistaa kaukolämpöverkon tehokkaamman käytön. Verkon pullonkaulat havaitaan entistä paremmin ja tulevia saneerauskohteita voidaan paikantaa.

– Digitaalisen kaksosen avulla voimme simuloida ja testata nykyisiä ja tulevia prosesseja. Näin saamme paikannettua verkoston heikot tai jopa kriittiset kohdat. Malli myös mahdollistaa piilossa maan alla kulkevan kaukolämpöverkon toiminnan havainnollistamisen eri yleisöille, mikä on aiemmin ollut hankalaa, Lauri Hölttä kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *