Helen aikoo luopua kivihiilestä kokonaan jo vuonna 2024 aiemmin linjatun 2029 sijaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Helsingin kaupungin energiayhtiön Helenin hallitus on päättänyt käynnistää selvityksen mahdollisuudesta aikaistaa Salmisaaren voimalaitoksen kivihiilestä luopumista energiantuotannossa viimeistään 1. huhtikuuta 2024 aiemman vuoden 2029 sijaan.

Helen luopuisi kokonaan kivihiilen käytöstä viisi vuotta ennakoitua aiemmin. Jo aiemmin Hanasaaren voimalaitos on päätetty sulkea ja sen tuotanto lopettaa nopeutetulla aikataululla 1.4.2023.

Helen on rakentanut hiilineutraalia energia-alustaa jo pitkään. Tästä esimerkkejä ovat muun muassa hukkalämpöjen talteenotto, lämpövarastot, vuodesta 2006 asti käytössä olleet ja sen jälkeen rakennetut lämpöpumppulaitokset sekä rakennusvaiheessa oleva Vuosaaren biolämpölaitos ja merivesilämpöpumppu.

Mahdollinen varhaistettu Salmisaaren kivihiilestä luopuminen nopeuttaisi Helenin siirtymistä hajautettuun kaupunkienergiajärjestelmään, mikä vauhdittaisi uuden energia-aikakauden mahdollisuuksien hyödyntämistä niin Helenille kuin asiakkaille, Helen Oy kertoo tiedotteessaan.

Energiatuotannon muutos johtaa myös koko organisaation muutokseen ja Helen käynnistääkin yt-neuvottelut, joiden piiriin kuuluu Tuotanto ja omaisuus –liiketoiminnon hieman yli 400 työntekijää. Työnantajan alustavan arvion mukaan Tuotanto ja omaisuus -toiminnon henkilöstön määrä saattaa sopeutustoimenpiteiden johdosta vähentyä enintään 320 henkilöllä.

Helen kertoo Salmisaaren voimalaitoksen suunnitelmista Helenin hallituksen päätöksen jälkeen joulu-tammikuussa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *