Påttin jätevedenpuhdistamon lämpöpumppulaitos siirtää puhdistetun jäteveden hukkalämmön kaukolämpöverkkoon. (Kuva Vaasan Sähkö)

Vaasan keskustan läheisyydessä sijaitsevan Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen on valmistunut lämpöpumppulaitos, jossa puhdistetun jäteveden sisältämä hukkalämpö otetaan talteen kahden lämpöpumpun avulla ja siirretään kaukolämpöverkkoon.

Jätevedenpuhdistamossa puhdistetaan koko Vaasan kaupungin jätevedet sekä osa naapurikuntien Mustasaaren ja Maalahden jätevesistä. Laitokseen tulevan jäteveden lämpötila on vuodenajasta riippuen 8–17 astetta, ja kahden lämpöpumpun avulla siitä tuotetaan jopa 95-asteista kaukolämpöä.

Talteenotettava hukkalämpö vastaa energiamäärältään kaikkien Vaasan Sähkön kaukolämpöverkossa olevien omakotitalojen vuotuista lämmitysenergian määrää. Se tarkoittaa, että noin 2000 omakotitaloa saa nyt lämpönsä jätevedestä.

– Påttin laitos tuottaa jäteveden hukkalämmöstä uusiutuvaa hiilidioksidivapaata kaukolämpöä 12 megawatin teholla. Laitos on yksi askel tavoitteessamme kohti hiilineutraalia lämmöntuotantoa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, kertoo hankepäällikkö Juha-Matti Karvala Vaasan Sähköstä.

Laitos valmistui vuoden 2023 lopulla, ja lämmöntuotanto alkoi viime joulukuussa. Tällä hetkellä laitoksessa tehdään vielä viimeistelevää optimointia päälaitetoimittajan kanssa. Kokemukset ovat olleet positiivisia.

– Näyttää siltä, että optimoinnin tuloksena pääsemme tulevaisuudessa suurempaan tuotantomäärään, mitä suunnitteluvaiheessa ajattelimme, Karvala sanoo.

Hukkalämmön talteenotto kasvava trendi

Laitoksen suunnittelusta ja toteutuksesta EPCM-mallilla (Engineering, Procurement and Construction Management) vastasivat teollisuuden suunnittelu- ja konsultointitoimisto Elomatic ja rakennetun ympäristön konsultti A-Insinöörit.

Vaasa on Suomen neljäs kaupunki, jossa on suuren mittakaavan lämpöpumppulaitos. Muita vastaavia laitoksia on Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Påttin lämpölaitos on teollisuuden lämpölaitossuunnittelija Elomaticille suurin tähänastinen kokonaistoteutus.

– Lämpöpumpputeknologia on kehittynyt valtavin harppauksin viime vuosina, ja tämänkaltaiset jätevesipuhdistamojen ratkaisut ovat nouseva trendi. Teollisuuden savukaasuissa, vesissä, lauhteissa ja prosesseissa on paljon hukkalämpöä, jota voimme ottaa talteen sen sijaan, että tuottaisimme aina uutta lämpöä. Lämmön talteenotto on yksi konkreettinen esimerkki vihreästä siirtymästä ja ehdottomasti tulevaisuuden juttu, Elomaticin projektipäällikkö Anne Kujanpää sanoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *