Kaikki osapuolet olivat Säkylässä mukana valokuituverkon suunnittelussa. Vetovastuun hankkeesta otti verkkoyhtiö Lounea. (Kuva: Pixabay)

Liikenne ja viestintävirasto Traficomin järjestämän Vuoden yhteisrakentamisteko 2019 -kilpailun voitto saavutettiin tänä vuonna kuituverkolla. Yleisöäänestyksen parhaana palkitussa yhteishankkeessa Säkylän kunta, verkkoyhtiö Lounea ja Köyliön-Säkylän Sähkö (KSS) rakensivat valokuituverkon koko Säkylän kunnan alueelle.

Traficomin kilpailussa etsittiin kustannustehokkaita toimintatapoja, joilla infratöiden yhteensovittaminen eri toimijoiden kesken helpottuisi. Säkylässä valokuituhankkeesta saatiin pienen pitäjän toimijoille merkittävää säästöä, kun noin 100 kilometriä ojanpiennarta kaivettiin auki vain yhden kerran. Yhteistyön ansiosta jokainen toimija pystyi laittamaan omat asennuksensa samaan kaivantoon.

̶  Säkylän yhteisrakentamista voidaan syystä pitää voittajahankkeena. On hienoa nähdä, miten pienessä maaseutupitäjässä koko alue, sen asukkaat ja siellä toimivat yritykset huomioitiin. Säkylä on nykyaikainen ajassa elävä kunta, joka selvästi tiedostaa maailman muuttumisen entistä digitaalisemmaksi, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala tiedotteessa.

Ennen valokuituverkon asennusta Säkylän asukkailla oli käytössään pelkästään langaton verkko. Tiedonsiirtonopeuksien kasvu paransi paitsi asumisviihtyvyyttä, myös paikallisten yritysten toimintamahdollisuuksia. Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää kertoo, että valokuituhanke on erityisesti kunnan yrityselämälle merkittävä.

– Firmoilla on tarvetta siirtää hyvinkin isoja tiedostoja. Silloin valokuituverkon nopeus on ihan toista kuin mikään muu järjestely.

Tällä hetkellä Säkylän valokuituhankkeessa on meneillään laajennusvaihe, joka ollaan saamassa kokonaisuudessaan päätökseen loppukesään mennessä. Mäenpään mukaan kunnassa nopeampi tiedonsiirto halutiin turvata ensikädessä juuri alueen yrityksille.

– Kun suunnittelimme viime vuoden hanketta yhdessä Lounean kanssa, kiinnitimme alueissa nimenomaan huomioon sen, että verkko kattoi kokonaan yritys- ja teollisuusalueet.

Mäenpää kertoo, että Säkylässä infrarakentaminen yritysten toiminnan parantamiseksi ja nykyaikaistamiseksi on jatkuvaa työtä. Seuraava merkittävä hanke kunnassa on vesi- ja viemäröintityö elintarvikeyrityksen uuden kanalakompleksin rakennuttamisen yhteydessä.

– Meillä kunta haluaa pysyä omissa investoinneissaan mukana yritysten tahdissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *