Helsingin kantakaupungin digitaalisessa verkostossa mukana olevat roska-astiat näkyvät jätehuollolle karttapohjaisessa ohjelmistossa, johon ilmestyvät kaupunkilaisten klikkaamat tyhjennyspyynnöt.

Helsingin kantakaupungin 175 roska-astiaan ja jätteiden syväkeräysastiaan on asennettu tauluja, jotka sisältävät QR/NFC-tunnisteen.  Kaupunkilainen voi skannata ”tagin” älypuhelimellaan ja lähettää jätteiden tyhjennyspyynnön suoraan tyhjennysjärjestelmään.

Kyseessä on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran kokeilu  julkisten jäteastioiden tyhjennyksen tehostamiseksi. Digiratkaisu on suomalaisen Lehtovuori Oy:n kehittämä.

– Ennen kaupunkilaisen ilmoitus roska-astian täyttymisestä meni kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, josta viesti tuli meille. Täältä se taas ohjattiin tyhjennyksestä vastaavalle yksilölle. Nyt ilmoittaminen helpottuu ja viesti välittyy suoraan oikeaan paikkaan. Se nopeuttaa tyhjennystä, jos jäteastia tai syväsäiliö on täyttynyt ennen normaalia tyhjennysaikaa, kertoo Staran vastaava piiripuutarhuri Sampo Sainio.

Tagien taustalla on mm. älykkäistä roska-astioitaan tunnetun Lehtovuori Oy:n karttapohjainen FinBinCare-ohjelmisto, jossa tyhjennyspyynnöt näkyvät reaaliajassa. Starassa pyynnöt käydään läpi joka aamu, niille tehdään tilaa tyhjennyskierrossa, ja astiat kuitataan tyhjennetyiksi, kun työ on tehty.

– Olemme päättäneet kokeilla uutuuksia rohkeasti, jos ne ovat järkevästi kokeiltavissa, vaikka osa kokeiluista voikin epäonnistua. Jos taas yksittäinenkin kokeilu onnistuu todella hyvin, se voi tuoda merkittävät säästöt ja parantaa asiakaskokemusta. Lehtovuori oli jätehuollon tehostamiseen keskittyneenä suomalaisena valmistajana luonnollinen kumppani tähän kokeiluun, sanoo Sampo Sainio.

Helsingin kokeilussa oleva FinBinCare kuuluu Lehtovuoren jätteenkäsittelyyn suunnattujen älyratkaisujen segmenttiin. Yhtiön päätuote on CitySolar-älyroskis, joka puristaa roskat pieneen tilaan aurinkovoimalla ja ilmoittaa astian täyttymisestä tyhjentäjälle. Älyroskiksen kustannus- ja ympäristöhyödyiksi uskotaan muodostuvan jätteenkuljetusajojen ja -päästöjen väheneminen selvästi nykyisistä määristä.

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *