Osana ilmastotyötä Kouvola aikoo laittaa kiinteistönsä energiaremonttiin. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kouvolan kaupungista on tullut 48. kunta ilmastotyöhön sitoutuneiden Hiilineutraalien kuntien Hinku-verkostossa.

Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Kunnat pyrkivät vähentämään ilmastopäästöjään lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Kunnat kannustavat myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita ilmastotekoihin.

Kouvolassa odotetaan Hinku-yhteistyöltä innostavaa potkua käytännön ilmastotoimiin, kuten kiinteistöjen energiaremontteihin.

– Olemme kirjanneet uuteen kaupunkistrategiaan tavoitteeksi puolittaa asukaskohtaiset hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä. Hinku-verkostoon sitoutumalla saamme ryhtiä tavoitteen toteuttamiseen. Odotan, että löydämme Hinkusta hyvän tukiverkoston ilmastotyölle, Kouvolan kaupungin ympäristöjohtaja Hannu Friman sanoo Hinku-foorumin verkkosivuilla.

Päästövähennystavoitetta Friman luonnehtii vaativaksi.

– Mutta uskon, että saamme monenlaisia muitakin ympäristöhyötyjä esimerkiksi kaupunkisuunnittelun saralla kun kuljemme kohti hiilineutraaliutta. Odotan uusiutuvan energian ratkaisujen tuovan myös taloudellisia säästöjä kaupungille, Friman sanoo.

– Kunnat ovat usein melkoisen hitaita toimijoita, joille Hinku-työ antaa potkua uudenlaisiin toimintatapoihin, Friman sanoo.

Kiinteistöt energiaremonttiin

Kouvolan keskustassa kaukolämpö saadaan lähes kokonaan Kymin Voiman paperitehtaan voimalaitoksesta, joka tuottaa energiaa kestävästi tehtaan puuperäisistä sivutuotteista. Kaupungissa on kuitenkin iso tarve vanhojen kiinteistöjen energiaremonteille etenkin kaukolämpöverkon ulkopuolella.

– Kartoitamme parhaillaan mahdollisuuksia kannustaa asukkaita muuttamaan erillislämmitteisten vanhojen pientalojen lämmitystä kestävämpiin energiaratkaisuihin kuten hakkeeseen tai maalämpöön. Selvitämme öljylämmitteisten kiinteistöjen sijainteja, jotta voimme kohdistaa neuvontaa oikein, Friman sanoo.

Lisäksi Kouvolassa on suunnitteilla julkisen liikenteen laatukäytävän kehittäminen esimerkiksi sähköbussilinjaksi Inkeroisista Voikkaalle sekä yhteistyö energia- ja kiertotalousratkaisuissa Kouvola Innovation -kehitysyhtiön kanssa.

Hinku-kunnat kartalla. 84 200 asukkaan Kouvola on Porin jälkeen asukasluvultaan toiseksi suurin Hinku-kunta. Hinku-verkostoon kuuluvissa kunnissa asuu noin 955 000 suomalaista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.