Hyperloop-kuljetusjärjestelmässä kapseli liikkuu alipaineistetussa putlkessa lähes äänennopeudella. (Kuva: Hyperloop Technologies)

Hyperloop-kapselin johtaviin puuhamiehiin kuuluva Alan James kertoo nopeasti etenevästä hankkeesta Kuntatekniikan päivillä Maarianhaminassa torstaina 9.kesäkuuta. Hyperloopilla avautuisi supernopea yhteys vaikkapa Turun ja Tukholman välille: 11 minuuttia.

Hyperloop on kuljetusjärjestelmä, jossa matkustajia ja rahtia voidaan kuljettaa alipaineistetussa putkessa kapseleissa lähes äänennopeudella. Hyperloop on olemassa vasta paperilla, mutta koerata on valmistumassa kovaa vauhtia Nevadassa Yhdysvalloissa.

Idea perustuu monista yrityksistä tuttuihin putkiposteihin, joissa vaikkapa kaupan kassa voi lähettää alipaineistettua putkea pitkin rahakuljetuksen takahuoneeseen. Hyperloopissa putkessa kulkeva matkustajakapseli liikkuu ilmapatjan päällä jopa 1 130 kilometrin tuntivauhtia.

Ensimmäinen kaupallinen kuljetusreitti olisi tarkoitus avata jo vuonna 2020.

Turussa ja Ahvenanmaalla supernopea yhteys Ruotsiin ja Tukholmaan kiinnostaa. Hyperloop Technologies -yhtiön varatoimitusjohtaja Alan James kävi maaliskuussa Turussa esittelemässä uutta joukkoliikennemuotoa ja nyt hän esitelmöi Ahvenanmaalla.

Kuntatekniikan päivät on Suomen Kuntatekniikan Yhdistyksen vuotuinen tapaaminen. Torstai-illan esitelmästä lähetetään live-streamia, jonka linkki löytyy ahvenanmaalaisen yhteistyökumppanin FS-Link Ab:n facebook-sivulla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *