Valtioneuvosto on 15.10. hyväksynyt nitraattiasetukseen esitetyt lannan ja orgaanisten lannoitevalmisteiden hyödyntämistä, varastointia ja käsittelyä koskevat muutokset. Muutoksilla pyritään helpottamaan maatalouden kustannuspaineita kuitenkaan heikentämättä vesiensuojelun tasoa. Muutokset tulevat voimaan välittömästi.

Muutosten myötä kuormausalustojen pohjavaatimuksia muutettiin siten, että tiivispohjaisuuden sijaan kuormausalustojen tulee olla kovapohjaisia. Kovapohjaisuuden vaatimusta sovelletaan 1.1.2016 lähtien.

Kompostin sekä kuiva-ainepitoisuudeltaan vähintään 30 prosenttisten pakkaamattomien orgaanisten lannoitevalmisteiden ja lantojen varastointi aumassa työteknisestä syystä sallitaan nyt myös marraskuun ja tammikuun välisenä aikana. Aumavarastointiaikaa rajoitetaan kuitenkin niin, että auma voi olla pellolla enintään vuoden sen perustamisesta. Lisäksi aumavarastoinnin edellytyksiä helpotettiin siten, että yhteen aumaan voidaan sijoittaa joko vähintään yhden hehtaarin alalle tai koko lohkolle ja siihen rajautuville lohkoille levitettävä määrä orgaanista lannoitevalmistetta tai lantaa.

Asetuksen soveltamisalueen ulkopuolelle rajataan ns. 0-ravinteiset lannoitteet eli orgaaniset lannoitevalmisteet, joiden teho perustuu pääosin muihin vaikutuksiin kuin kasviravinteisiin. Asetusta ei jatkossa sovelleta enää kuitulietteeseen eikä sienimö- ja turvekasvualustoihin, joista ravinteet on jo hyödynnetty. Muutos helpottaa kyseisten maanparannusaineiden käyttöä peltoviljelyssä.

Asetukseen lisättiin myös lannan levityspoikkeus, mikä mahdollistaa lannan levityksen syksyllä vielä marraskuussa poikkeuksellisesta sääolosuhteesta johtuvasta syystä. Poikkeuksellisella sääolosuhteella tarkoitetaan tilannetta, jossa suuret sademäärät ja vähäinen haihdunta ovat estäneet lannoitteiden hyödyntämisen ravinteena pellolla kasvukauden aikana.

Nitraattiasetuksen tarkoituksena on eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittaminen ja sillä pannaan kansallisesti täytäntöön EU:n nitraattidirektiivi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *