Turussa Aurajoen sivuhaarassa Paattistenjoessa tullaan tekemään vuosien 2015 ja 2016 aikana kahdeksan koeajoa, joissa nestemäistä ferrisulfaattia annostellaan jokiveteen liukoisen fosforin saostamiseksi, kertoo Rannikkoseutu-lehti. Virtaama- ja pH-ohjattu saostuskemikaalin annostelija sijoittuu Paattistenjoen alajuoksulle aivan Maarian altaan pohjoispuolelle. Tutkimuksella selvitetään menetelmän soveltuvuutta jokimittakaavan kohdevesistöihin ja hankitaan tietoa menetelmän ympäristövaikutuksista.

Kemiallinen fosforin saostaminen on vesiensuojelutoimenpide, jolla voidaan saavuttaa lyhyessäkin ajassa havaittavia vedenlaadun muutoksia. Tätä jätevedenpuhdistuksessa pitkään käytössä ollutta menetelmää on aiemmin hyödynnetty ensisijaisesti pienten maatalouskuormitteisten ojien sekä turvetuotannon vesien käsittelyssä.

Turun ympäristötoimiala kertoo tiedotteessaan, että menetelmän vedenlaatuvaikutuksista ja toimivuudesta jokimittakaavassa ei kuitenkaan ole käytettävissä kattavaa tutkimustietoa. Käynnissä olevan Fosforin saostaminen virtavedestä -hankkeen tavoitteena onkin selvittää Paattistenjoen pilottikohteen avulla liukoisen fosforin saostuksen vaikutuksia ja toimintaa jokimittakaavassa.

Rannikkoseutu-lehden artikkeli aiheesta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *