Salla on yksi niistä harvoista kunnista, joka laskee ensi vuodelle sekä vakituisen asunnon että yleistä kiinteistöveroprosenttia. (Kuva: Visit Salla)

Kunnallisveroprosentit muuttuvat vuoden 2023 alussa historiallisesti, Kuntaliitto huomauttaa tiedotteessaan.

Sote-uudistuksen rahoituslaki määrää, että Manner-Suomen kuntien tuloveroprosentit laskevat 12,64 prosenttiyksikköä vuonna 2023 ja vastaava summa siirtyy valtion verotukseen.

Manner-Suomen kunnat eivät voi siis muuttaa vuoden 2023 kunnallisveroprosenttejaan. Tuloveroprosentteihin ei tehty muutoksia myöskään Ahvenanmaalla.

Manner-Suomessa kunnallisveroprosentit vaihtelevat 4,36–10,86 prosentin välillä vuonna 2023. Kuntaliitto tiedottaa myös, että keskimääräinen kunnallisveroprosentti on 7,38.

Pienet kunnat tekivät veromuutoksia

Sote-uudistuksesta johtuvat rajoitukset eivät ulotu kiinteistöverotukseen, joten kunnat saavat muuttaa myös vuonna 2023 kaikkia kiinteistöveroprosenttejaan lain mahdollistamissa rajoissa.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroa laski 15 kuntaa. 12 kuntaa muutti yleistä kiinteistöveroprosenttiaan. Näistä laskijoita on puolet. Valtaosa veromuutoksia tehneistä kunnista on pieniä kuntia.

– Kiinteistöveromuutosten vähäisyys ja runsas laskijoiden määrä yllätti, pääekonomisti Minna Punakallio arvioi tiedotteessa.

– Vaikka tulevaisuus on sumuinen, kunnat haluavat veropäätöksillään tukea asukkaitaan, kun asumisen ja elämisen kustannukset nousevat vauhdikkaasti. Verokevennykset suunnataan erityisesti vakituisen asunnon kiinteistöveroon. Taustalla vaikuttaa myös kuntien vahva muu verokehitys koronaelpymisen pohjilta.

Lisäksi Kuntaliiton erityisasiantuntija Pekka Montell arvioi tiedotteessa, että kuntien ensi vuoden verotulot näyttävät poikkeuksellisen hyviltä.

– Tämä johtuu siitä, että kunnille kertyy vuonna 2023 aiempien vuosien korkeammilla veroprosenteilla laskettuja verotuloja.

Kiinteistöveroa muuttavat kunnat

Yleinen kiinteistöveroprosentti

Nostajat: Alavus, Kontiolahti, Tervo, Siikajoki, Keitele ja Raahe.
Laskijat: Salla, Vehmaa, Lieto, Loppi, Paimio ja Pelkosenniemi.

Vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti

Nostajat: Alavus, Kontiolahti, Keitele ja Raahe.
Laskijat: Kittilä, Mäntsälä, Rautjärvi, Salla, Siikajoki, Teuva, Vaasa, Vehmaa, Kruunupyy, Laihia, Simo, Taipalsaari, Tervola, Pyhäjoki ja Pelkosenniemi.

Muiden asuinrakennusten kiinteistöveroprosentti

Nostajat: Alavus, Kolari, Miehikkälä, Keitele ja Raahe.
Laskijat: Kaavi, Loppi ja Pelkosenniemi.

Lähde: Kuntaliitto

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.