Hulevesi on maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettavaa sade- tai sulamisvettä. Hulevesiin luetaan myös perustusten kuivatusvedet.

Kiinteistön omistajat olivat valittaneet Hämeenlinnan kaupungin lähettämästä 40 euron hulevesimaksusta. Kiinteistö sijaitsi Hauhon taajamassa, eikä siellä ollut kaupungin ylläpitämää varsinaista hulevesijärjestelmää, eikä sellaista ollut aikomus edes rakentaa. Näin ollen kiinteistönomistajat valittivat kaupungin vuonna 2018 lähettämästä laskusta.

Asia eteni lopulta aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka, joka otti asiaan kantaa tuoreessa vuosikirjapäätöksessään. Laskut on maksettava, jos kiinteistö sijaitsee hulevesijärjestelmän vaikutusalueella. Näin siitä huolimatta, ettei tontin hulevesiä mihinkään kaupungin yhteiseen järjestelmään johdettaisikaan.

Valittajat vetosivat siihen, ettei kaupunki ollut perustellut, millä tavoin hulevesijärjestelmä palvelee juuri heidän kiinteistöään. KHO totesi, että kysymyksessä oleva kiinteistö sijaitsee Hauhon kirkonkylässä asemakaava-alueella eli kaupunginvaltuuston päätöksessä määritellyllä kaupungin hulevesijärjestelmän vaikutusalueella. Ja hulevesimaksujen perusteita koskeva päätös oli niin ikään lainvoimainen. Tämä riitti myös hulevesimaksun määräämiseen kyseiselle kiinteistölle.

-Tässä tilanteessa vuotuisen hulevesimaksun määrääminen ei edellytä, että kaupunki esittää yksityiskohtaista selvitystä siitä, millä tavoin kaupungin hulevesijärjestelmä palvelee nimenomaan heidän kiinteistöään, korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa todetaan.

Vuosikirjapäätös oikeus.fi-sivustolla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *