Oulu on Suomen kuntien suurin metsänomistaja. Koneen säätiölle myyty alue on noin 1 440 hehtaarin kokoinen. (Kuva: Pixabay)

Oulun kaupunki myi Sanginjoen monikäyttömetsän alueen Koneen säätiölle 4,2 miljoonan euron kauppahinnalla. Kaupunginhallitus hyväksyi kaupan kokouksessaan 18. tammikuuta.

Kaupunki myy alueen suojelutarkoituksessa. Kaupanteon jälkeen Koneen säätiö lahjoittaa Sanginjoen monikäyttömetsän korvauksetta Suomen valtiolle, joka on ilmoittanut suojelevansa aleen. Koneen Säätiön erityisenä toiveena on, että valtio perustaa alueelle kansallispuiston.

Valtio on sitoutunut siihen, ettei se käytä Sanginjoen aluetta talousmetsänä. Kauppakirjaan on kirjattu, että ostaja ja seuraava myytävän kohteen omistaja on velvoitettuja maksamaan Oulun kaupungille miljoona euroa, mikäli ostettavaa aluetta ei käytetä suojelu- ja virkistystarkoituksiin.

Koneen säätiölle myyty alue on noin 1 440 hehtaarin kokoinen. Oulun kaupunki on jo ennestään suojellut osan Sanginjoen metsästä. Yhdessä kaupungin ja valtion metsät muodostavat Sanginjoelle yli 2 500 hehtaarin suojelualueen.

Oulu on Suomen kuntien suurin metsänomistaja. Yhteensä kunnat omistivat 430 117 hehtaaria metsää vuonna 2013. Uudempia tilastotietoja ei ole.

Viime syksynä luonnonsuojelujärjestö WWF lähetti kuntiin kirjeitä, joissa se kannusti kuntia nykyistä vastuullisempaan metsänhoitoon. Kuntien metsistä talousmetsiä on reilu 51 prosenttia, virkistysmetsiä reilu 42 prosenttia ja suojelumetsiä vajaa 8 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Kokonaiskestävä kuntametsä -hankkeen kyselystä vuonna 2020.

Sama kysely paljastaa, että kuntien metsäpolitiikka on vaihtelevaa. Yhdet ovat edelläkävijöitä muutoksessa, toisissa metsäpolitiikan murros on juuri käynnissä, kolmansissa metsää hoidetaan niin kuin ennenkin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.