Helsingin kaupungin energiapilottikohde sijaitsee Sompasaaressa. (Kuva: Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy)

Kaupungin asuntotuotanto on käynnistänyt hankkeen, jossa asuinrakennuksista yritetään tehdä mahdollisimman energiapihejä.

Pilottikohteena on Helsingin kaupungin asunnoille rakennettava vuokratalo Sompasaaressa. Rakennus ja energian säästämisen keinot on jo suunniteltu, ja nyt haetaan rakentajaa.

Asukkaille halutaan tarjota energiatehokasta vuokra-asumista kohtuuhintaan.

— Helsingissä ei ole tiedossa toista asuinkerrostaloa, jossa asuinrakennuksen käytön aikainen energiatehokkuus olisi hankkeessa tavoiteltua kulutustasoa. Hankkeessa keskitytään siihen, miten rakennus kuluttaisi vähiten energiaa rakennuksen käytön aikana, kertoo hankkeen projektipäällikkö Sanne Varpanen Asuntotuotannosta.

Kaupunki jakaa osaamisen kaikkien käyttöön

Energiapilotin tuloksia ja kokemuksia hyödynnetään kaupungin tulevassa asuntotuotannossa. Lisäksi ne jaetaan yleiseen käyttöön.

Aalto-yliopisto seuraa, kuinka energiapihi rakennus on, ja mitä kustannuksia eri osapuolille syntyy. Rakennuksen energiaa kuluttavat ja tuottavat järjestelmät asetetaan seurantaan. Tiloihin ja rakenteisiin asennetaan myös olosuhteita tutkivia antureita seurantaa varten.

Rakennukseen tuleva auringon säteilylämpö otetaan talteen ja varastoidaan kaukokylmäverkostoon tai hyödynnetään lämpöpumpun avulla suoraan kiinteistössä. Lämpöä otetaan talteen myös jätevedestä sekä poistoilmasta.

Kaukolämmön rinnalla hyödynnetään maalämpöä. Sähkölaitteet ja valaistukset toteutetaan erittäin vähän energiaa kuluttavina. Sähköenergiaa tuotetaan rakennuksen vesikatolle ja julkisivuun asennettavilla aurinkopaneeleilla ja aurinkosähkölaseilla.

Helen Oy tuottaa energiaratkaisut palveluna, eli se omistaa ja vastaa niiden ylläpidosta seuraavan 20 vuoden ajan.

Pilottikohteen korttelille haetaan rakentajaa

Urakka koskee Johanna-korttelia Sompasaaressa. Sinne tulee energiapilotin lisäksi kaksi muuta taloyhtiötä, autohalli sekä kansipiha.

Energiapilottia ja korttelia esitellään rakennusliikkeille 12. tammikuuta kello 12—16 markkinavuoropuhelussa. Etätilaisuuteen voi ilmoittautua 11.1.2021 asti.

Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelmassa kaupunki sitoutuu vähentämään uusien rakennusten tuottamia kasvihuonekaasupäästöjä yli 80 prosentilla.

Asuminen tuottaa yli puolet Helsingin päästöistä. Keskitetyn energiantuotannon ratkaisut eivät yksin riitä tavoitteen saavuttamiseen. Asuinrakennuksiin tarvitaan myös ratkaisuja, jossa yhdistyvät rakenteiden ja laitteiden energiatehokkuus, talokohtaiset energiantuotannon ratkaisut sekä kiinteistöjen kyky tuottaa energiaa.

Energiapilotissa ovat mukana Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), Helen Oy ja Helsingin kaupungin asuntotuotanto. Rakennuksen pääsuunnittelija on Asko Takala Kirsti Sivén & Asko Takala Arkkitehdit Oy:stä. LVI-suunnittelusta vastaa Hepacon Oy.

(Lähde: Helsingin kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.