Enontekiön talvinen kaamos ja luminen ihmemaa on tulevaisuudessakin turistien tavoitettavissa. Kunta ostaa lentoaseman liiketoiminnan ja charter-lentojen tulevaisuus on turvattu. (Kuva: Pasi Ikonen/Enontekiö)

Matkailusta elävä Enontekiö kunta on saanut varmistettua lentoliikenteen jatkumisen. Finavia ja Enontekiön kunta ovat allekirjoittaneet esisopimuksen, jossa on sovittu lentoaseman liiketoiminnan kaupasta. Tämän lisäksi osapuolet ovat sopineet lentoaseman operoinnin uudelleenjärjestelemiseen liittyvistä toimenpiteistä sekä kiitotien päätöksen rahoituksesta.

-Sopimus tarkoittaa kunnan kannalta sitä, että Enontekiölle voidaan lentää tulevina vuosina. Matkanjärjestäjät voivat käyttää lentokenttää ensi ja tulevina talvina. Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme neuvotteluissa yhteisesti sovittuun tavoitteeseen Tunturi-Lapin saavutettavuuden kehittämiseksi. Tämä palvelee koko Tunturi-Lapin vetovoimaa, aluetaloutta ja matkailua, kertoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen.

Kaupan myötä Enontekiön lentoaseman ylläpito, lentoliikenteen matkustajapalveluiden järjestäminen, lentoaseman alueen kunnossapito, lentoaseman kaupallinen toiminta sekä lentoaseman kehittäminen siirtyvät Enontekiön kunnalle.

Lakkautus uhkasi

Enontekiön kenttä on ollut pitkään yksi Finavian vähäliikenteisimmistä lentokentistä, jonne säännöllinen reittiliikenne lakkasi kaksi vuotta sitten. Talven matkailusesongin kannalta lentokentän avoinna etenkin brittien charter-lentoja varten on kuitenkin elintärkeää alueelle. Enontekiön lentokentän vaikutus alueen matkailu- ja palvelualan yrityksille on kunnan laskelmien mukaan vuosittain noin 5,5 miljoonaa euroa.

Finavia kartoitti vuonna 2019 Enontekiön lentoaseman investointitarpeita. Kartoituksen perusteella Enontekiön lentoasemalle tarvittaisiin jatkossa niin suuret investoinnit, että ne eivät ole Finavian näkökulmasta liiketaloudellisesti perusteltuja.

Finavia toteuttaa vielä kiitotien päällystysurakan elo-syyskuun 2020 aikana. Kustannuksista vastaa kuitenkin tehdyn sopimuksen kunta.

Lopulliset järjestelyä koskevat sopimukset on tarkoitus allekirjoittaa lokakuussa 2020. Nyt solmitut sopimukset edellyttävät vielä osapuolten toimivaltaisten päätöksentekoelinten hyväksyntää elokuun aikana

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *