Rukalle on tulossa kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja. (Kuva: Ruka-Kuusamo Matkailu ry.)

Kuusamon kaupunki investoi Maaseuturahaston avulla Suomen laajimpaan ja monipuolisimpaan maastopyöräilykohteeseen miljoona euroa. Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyy ensi kesänä ja valmista on kesällä 2021.

Ruka-Kuusamon alueella on jo nyt hyvät mahdollisuudet pyöräilyn harrastamiseen, mutta puolentoista vuoden päästä maastopyöräilijöille on tarjolla entistä maastopyöräilyinfrasta. Luvassa on kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja, joista ensimmäiset valmistuvat jo kesäkauden 2020 aikana.

– Rakennamme maastopyöräilystä Rukalle uutta kesäistä vetovoimatekijää. Matkailun ympärivuotisuuden kehittäminen on tärkeää, sillä siten voimme edistää alueen elinvoimaa, varjella työpaikkoja ja säilyttää paikalliset palvelut, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors.

– Tässä olemme tehneet loistavaa yhteistyötä Kuusamon kaupungin kanssa. Koska talven käyttöaste on jo korkea, kestävä tapa kehittää alueen matkailua on panostaa kesään, jolloin on tilaa ja palvelukapasiteettiä vapaana, Lindfors kertoo.

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n tavoite on tuplata kesämatkailijoiden määrä vuodesta 2018 vuoteen 2025.

– Maastopyöräily on maailmalla iso trendi, ja koska meillä on jo nyt 180 kilometriä pyöräilyreittejä, on luontevaa satsata infran parantamiseen. Toivomme, että mahdollisimman moni innostuu kokeilemaan pohjoista pyöräilyä upeissa vaaramaisemissa, kolmen kansallispuiston kainalossa, Lindfors sanoo.

Rukatunturin alueelle uusia maastopyöräilyreittejä

Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyy ensi kesänä. Kuusamon kaupunki rakennuttaa Rukatunturin alueelle kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä harjoitteluratoja. Osa reiteistä vaatii teknistä osaamista, osa sopii myös aloittelijoille. Rukan hiihtokeskuksen hissit palvelevat pyöräilijöitä ja vaeltajia läpi kesän.

Ensi kesänä valmistuu kaksi uutta alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä. Lisäksi kesän aikana rakennetaan Family Parkiin lapsillekin sopiva alue alamäkiharjoitteluun sekä Pump Track, joka on pyörän ja kehon hallintaa kehittävä aaltorata. Siinä pyörään saadaan vauhtia pumppaavalla liikkeellä, tasapainoillen mutkissa, kurveissa, pompuissa ja laineissa. Loput kolme alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä valmistuu kesällä 2021.

Ruka Freeriders on aktiivinen maastopyöräilijöiden ryhmä, joka on oma-aloitteisesti rakentanut Rukan alueelle alamäkireittejä. He ovat ottaneet uutisen Ruka Bike Parkista innostuneena vastaan:

– Ruka Bike Park on odotettu ja mahtava hanke – olemme aika mielissämme. Reittivalikoima vaikuttaa monipuoliselta ja kattavalta. Kaiken tasoiset pyöräilijät, niin me enemmän ajaneet kuin leppoisammalla vauhdilla maastopyöräilyä upeassa luonnossa hakevat pystyvät takuuvarmasti nauttimaan näissä maisemissa, toteaa Ruka Freeridersin Janne Kananoja.

(Lähde: Ruka-Kuusamo Matkailu ry.)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *