On harvinaista, että lausunto tulee ajankohtaisemmaksi valmisteluvaiheessa ja lausuntoon joutuu ottamaan uusia näkökohtia huomioon, Sirpa Hertell sanoo. Kuvassa Hertell esittelee lausuntoa alueiden komitealle vieressään lausunnon asiantuntijana toiminut Aalto-yliopiston professori Taina Tukiainen. (Kuva: EU / Vincent Van Doonik)

BRYSSEL – Kun sain lausunnon valmisteltavaksi, en osannut aavistaa, miten ajankohtaisesta ja tärkeästä lausunnosta on kysymys, ja miten vaatimukset ilmastonmuutoksen torjumisesta ovat puolessa vuodessa kasvaneet, totesi alueiden komitean suomalaisjäsen ja Espoon kaupunginvaltuutettu Sirpa Hertell, vihr., esitellessään komitean lausuntoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pääsemisen edellytyksistä täysistunnossa viime viikolla.

– Kestävän kehityksen lausunto on alueiden komiteassa tärkeämpi tänään kuin koskaan, Hertell sanoi.

Ajankohtaisuudella hän viittasi mm. tämän vuoden aikana ympäri maailmaa yleistyneisiin nuorten ilmastomielenosoituksiin

– Koululaiset ja nuoret osoittavat mieltään Greta Thunbergin johdolla ja vaativat meiltä päättäjiltä nopeampia toimenpiteitä ja vaikuttavampia päätöksiä, Hertell sanoi.

Hertellin mukaan tarvitaan kokonaisvaltaista ilmastonmuutospolitiikkaa, jossa sovelletaan järjestelmällistä lähestymistapaa ja EU investointeja päästöjen vähentämiseksi tehokkaasti. Lisäksi tarvitaan tarkoituksenmukaisia markkinamekanismeja, joilla houkutellaan ilmastonmuutosinvestointeja sekä vahvoja markkinapohjaisia kannustamia hiilinielujen kehittämiseksi.

Hertell kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että EU:n komission uuden Ursula von der Leyenin Green Deal -suunnitelmasta ei puutu kunnianhimoa. Suunnitelma sisältää jo noin 20 erilaista poliittista ehdotusta, jotka ulottuvat kestävän Euroopan investointisuunnitelman luomisesta hiilen verotuksen ja hiilibudjetin käyttöönottoon ja Euroopan investointipankin osittaiseen muuttamiseen ilmastopankiksi.

– Von der Leyenin vaatimus ilmastoneutraalisuuden saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä ei ole vain teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, vaan myös poliittisesti palkitsevaa. Hiilineutraaliuden saavuttaminen on ainoa tapa rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 celsiusasteeseen ja suojata siten maapalloa ilmastonmuutoksen dramaattisilta vaikutuksilta. Tosiasia on kuitenkin, että näillä komission toimenpiteillä päästövähennystavoite ei tule toteutumaan, Hertell totesi.

Hertell muistutti, että kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat Euroopalle mahdollisuuden perusteelliseen taloudelliseen, ekologiseen sekä yhteiskunnalliseen muutokseen.

-Tähän muutokseen tarvitaan mukaan Euroopan alueet ja kaupungit, ja tämä paikallistason merkitys on unohdettu komission keskusteluasiakirjasta.

Hän korosti alueiden komitean vaikutusta kaupunkien ja alueiden roolin tunnustamisessa kansainvälisissä sopimuksissa, kuten Pariisin ilmastosopimuksessa.

– Kaupungit ja alueet ovat vastuussa noin 65 prosentista maailman kasvihuonepäästöistä, ja paikallistasolla toteutetaan suurin osa ilmastonmuutoksen vähentämisen ja siihen sopeutumisen toimenpiteistä. Saavuttaaksemme sopimuksessa asetetut tavoitteet, tarvitsemme kaupungit ja alueet mukaan täytäntöönpanoon.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.