Kuva: Sonja Eloranta
Googlen uudet investoinnit elävöittänevät ja kansainvälistänevät Haminan katuja entisestään.

Haminan kaupunki sai jo toisen kerran muutaman kuukauden sisällä muhkeita uutisia, kun Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoi perjantaina Helsingissä yhtiön uusista investoinneista Suomeen.

Google investoi 600 miljoonaa euroa Haminan datakeskukseen ja lisäksi satoja miljoonia tuulivoimaprojekteihin.

Samansuuruisesta investoinnista Haminaan Google kertoi myös toukokuussa.

Google tuli Haminaan vuonna 2009. Sen jälkeen yhtiö investoi Haminan-toimintoihinsa vähitellen 800 miljoonalla eurolla, ennen kuin tänä vuonna on tullut päätöksiä siis 1,2 miljardin edestä. Yhteensä yhtiö on investoinut Haminaan siis kaksi miljardia euroa.

Toukokuussa julistettu palvelinkeskusinvestointi tulee Summan vanhan paperitehtaan tontille, jossa yhtiöllä oli ennestään suoraan tai välillisesti 300 henkilöä työllistävä palvelinkeskus. Tuore investointi laajentaa tätä keksusta.

Uudet investointipäätökset ovat historiallisia ja jättimäisiä, kuvailee kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

– Investointien vaikutus on todella merkittävä koko Etelä-Kymenlaaksolle, Kotka-Haminan seudulle. Tämä vaikuttaa elinvoimaan mutta ennen kaikkea imagoon ja brändiin.

– Kertainvestoinneista teknologiaan ne ovat Suomen huippua kansainvälisestikin huippua.

Muhonen pitääkin investointeja voittona paitsi Haminalle myös koko Suomelle.

– Googlella on useita palvelinkeskuksia Euroopassa. Mutta kun Haminaan investoidaan yli miljardi, onhan se merkki, että jotain on tehty oikein Suomessa ja Haminassa.

Ilmastopolitiikka voi vauhdittaa bisnestä

Yksi merkittävä asia, mitä Suomessa on Muhosen mukaan tehty oikein, on ilmastopolitiikan linjaukset.

– Investointien saaminen osoittaa, että ilmastoasioiden hoito on myös bisneksen hoitoa. Kansainväliset jätit kokevat  tärkeäksi ilmastoasioiden huomioimisen, ja näin on Suomessa tehty, Muhonen sanoo ja viittaa mm. Googlen tavoitteeseen tuottaa energiaa tuulisähköllä.

– Suomen hallituksen linjaukset ovat samansuuntaisia. Ja Haminassa meillä on oma tuulivoimapuosto ja aurinkoenergiaa. Olemme HINKU-kunta ja kaupungilla oma Ekologinen Hamina -ohjelma. Osaltamme teemme samanlaista työtä, Muhonen viittaa ympäristöarvoihin.

Konesalien osuus energiantuotannossa herätti keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Valtiovarainministeri Mika Lintilä, kesk., totesi Twitterissä vastauksessaan kokoomuksen kansanedustajalle Kai Mykkäselle, että tavoitteena on, että lämpöverkkoon liitetyt konesalit siirretään alempaan veroluokkaan vuoden 2021 alusta.

Investointien saaminen on pitkän työn tulos. Päätöstä on edeltänyt pitkä valmistelu kaupungin organisaatiossa mm. energia- ja kaava-asioissa.

– Lisääkin mahtuu jos yhtiö niin päättää, Hannu Muhonen kertoo.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *