Kuva: Jyväskylän kaupunki

Ympäristöministeriö on käynnistänyt selvitystyön maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusmenettelyn laajentamisesta Jyväskylän, Lahden ja Kuopion kaupunkiseuduille. Ministeriön tiedotteessa kerrotaan, että selvityksen tavoitteena on tunnistaa kaupunkiseutujen elinvoimaisuuden ja ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta keskeiset maankäytön, asumisen ja liikenteen kysymykset.

Tulevalla selvityksellä halutaan kartoittaa, millainen MAL-sopimusmenettely palvelisi parhaiten kaupunkiseutujen ja kuntien yhteistyötä sekä arvioida kuntien valmius osallistua sopimusneuvotteluihin. Tällä hetkellä valtiolla on voimassa olevat MAL-sopimukset Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseutujen kuntien kanssa, joiden kanssa sopimukset solmittiin jo vuonna 2016.

– MAL-sopimusmenettely on osoittautunut toimivaksi välineeksi, jolla valtio voi yhteistyössä kuntien kanssa tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa isoilla kaupunkiseuduilla. Ilmastotavoitteita edistetään ohjaamalla yhdyskuntarakennetta, asuntotuotantoa ja liikennejärjestelmää kestävään suuntaan. Samalla voidaan vahvistaa seutujen elinvoimaa, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tiedotteessa.

Uuden selvityksen on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä. Laajennustyön selvityshenkilöksi on asetettu arkkitehti Matti Vatilo.

TEKSTI: ANNI LINDGREN

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.