Kunnan ilmastotavoitteiden tulisi kulkea läpi päätöksenteon ja strategian, Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo sanoo. (Kuva: Sonja Eloranta)

Ilmastojohtamisen onnistuminen edellyttää jaettuja yhteisiä tavoitteita, jotka ovat selkeitä isolle yleisölle, sanoo Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Käytännössä ilmastotavoitteiden tulisi kulkea läpi päätöksenteon ja strategian ja mielellään olla kytköksissä alueen elinkeinoelämään.

Koska kyse on pitkän aikavälin haasteesta, suunnittelu ja näkökulma pitää ulottaa pitkälle aikavälille. Tämä saattaa myös kirittää toimia, Vauramo muistuttaa.

Näin kävi Lahdelle, joka ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa asetti pitkän aikavälin päästötavoitteen vuonna 2009, kun kaupunki linjasi, että kasvihuonepäästöt puolitetaan vuoden 1990 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

– Teimme sen jo viime vuonna, Vauramo viittaa tavoitteeseen pääsemiseen.

Asukkaiden mukaan saamista ilmastotyötä edistäviin toimiin Vauramo kuvailee ensiarvoisen tärkeäksi.

– On arvioitu, että ehkä 10 prosenttia yhteiskunnan päästöistä on kaupungin omia päästöjä. Vasta yhteistyössä asukkaiden ja elinkeinoelämän kanssa tehdään yhteiskunnallisesti todella vaikuttavia ratkaisuja.

Lahdessa asukkaiden mukaan innostaminen toteutuu muun muassa syksyllä alkavalla henkilökohtaisella päästökaupalla, jonka tavoite on liikenteen päästöjen vähentäminen ja joka on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Mobiiisovelluksen avulla kaupunkilainen voi seurata liikkumisensa kerryttämiä päästöjä, ja jos asetettu henkilökohtainen päästökiintiö alittuu, on mahdollista ansaita virtuaalivaluuttaa, jota voi käyttää kaupungin palvelujen hankkimiseen.

Lahti on myös vahvistanut ympäristökasvatusta, ja lokakuussa järjestettävässä ilmastoseminaarissa sadat lukiolaiset osallistetaan kaupungin tulevien ilmastotavoitteiden suunnitteluun.

– Kuluttajasta vaikuttajaksi -asetelmaa halutaan ruokkia myös Lahdessa päästöjen vähentämiseksi, Vauramo sanoo.

Henkilökohtaisen päästökaupan ensimmäisiä tuloksia on tarkoitus esitellyä vuonna 2021, jolloin Lahti toimii Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Tunnustus myönnettiin kesäkuussa, ja merkkivuoden suunnittelu käy jo kiivaana.

– Tulemme esiin ohjelman kanssa syksyllä, Saara Vauramo sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Kestävä kehitys onnistuu poikkihallinnollisesti – Kuntien ympäristötyö on aktiivista mutta myös hajallaan

Lahden saama EU:n ilmastotunnustus on vuosien työn tulos – ”ainutlaatuinen tarina Suomessa”

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *