Kuva: Jussi Vierimaa
Kunnat ja valtio tekevät hankintoja vuodessa noin 35 miljardilla eurolla. (Kuva: Jussi Vierimaa)

Valtion ja kuntien yhteishankinnat on jatkossa mahdollista hoitaa samasta paikasta, kun Kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat ja valtion omistama Hansel yhdistävät voimansa. Suomen Kuntaliitto ry:stä tulee Hansel Oy:n osakas 35 prosentin osuudella, ja valtion omistusosuudeksi jää 65 prosenttia.

Järjestelyllä tavoitellaan parempaa palvelua ja enemmän hinta- ja prosessihyötyjä koko julkiselle hallinnolle. Yhteishankinnoilla on fuusion osapuolten mukaan arvioitu saavutettavan jopa yli 20 prosentin säästöt hajautettuihin hankintoihin verrattuna. Tavoitteena on myös yhtenäistää toimintatapoja, mikä helpottaa yritysten, niin suurten kuin pientenkin, osallistumista tarjouskilpailuihin.

Valtioneuvosto sekä Kuntaliiton valtuuskunta ovat hyväksyneet yritys- ja omistusjärjestelyn. Toiminta käynnistyy 1.9.2019. KL-Kuntahankintojen henkilökunta siirtyy Hanseliin vanhoina työntekijöinä.

Kunnat ja valtio tekevät hankintoja vuodessa noin 35 miljardilla eurolla, ja tulevaisuudessa Hanselin osuus tästä voisi olla jopa kolme miljardia.

– On hienoa, että muutoksen myötä kahden yhtiön osaajat pääsevät yhdistämään kokemuksensa ja kehittämään yhdessä toimintatapoja entistäkin paremmiksi. Avainsanoja kehittämistyössä ovat suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus ja digitalisaation parempi hyödyntäminen, sanoo Hanselin toimitusjohtaja Anssi Pihkala tiedotteessa.

KL-Kuntahankintojen toimitusjohtaja Raili Hilakari sanoo, että kuntien tarpeet pystytään ottamaan jatkossa paremmin huomioon.

– Julkishallinnon yhteinen hankintayksikkö mahdollistaa myös näkyvyyden siihen, mihin julkisia varoja hankinnoissa käytetään, Hilakari toteaa.

Hanselin tavoitteena on edistää markkinoiden toimivuutta. Yhteishankintoja voidaan esimerkiksi toteuttaa alueellisesti tai jakaa useammille tavaran- ja palveluntoimittajille, jotta tervettä kilpailua syntyisi mahdollisimman paljon. Hankintoja kilpailutetaan toki edelleen myös paikallisesti muidenkin tahojen toimesta.

Aiheesta aiemmin: KL-Kuntahankinnat ja Hansel fuusioituvat – julkisen sektorin hankintoihin haetaan yhdenmukaisuutta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *