Joensuun palkintoleikkipaikan Rupimanterin esikuvana on kaupungin nimikkolaji, jota tavataan Suomessa vain Ahvenanmaalla ja Itä-Suomessa. (Havainnekuva)

Joensuun Kävelykadulle rakennetaan tulevana kesänä liskomainen Rupimanteri-leikkipaikka. Rupimanteri-leikkipaikan taiteellinen suunnittelutyö on Kuntarahoituksen palkinto Joensuun kaupungille Vihreä edelläkävijä 2019 -tunnustuksesta.

Palkinto on tunnustus toimijalle, jonka ympäristöajattelu ja -teot inspiroivat ja toimivat esimerkkinä ympäristöystävällisessä rakentamisessa. Kaupungissa on toteutettu peräti kuusi hanketta Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella.  Useat vihreän sertifikaatin saaneista kohteista ovat kouluja ja päiväkoteja.

Rupimanteri-leikkipaikka toteutetaan valettavasta kumiturva-alustasta ja hypeltävistä puolipalloista. Liskon harja ja häntä valetaan betonista. Liskon väritys on valittu siten, että sen leikkisä hahmo piirtyy hyvin ja väritys sopii yhteen ympäristön värityksen kanssa. Rupimanterin harja ja häntä muodostavat reunan leikkialueen ja pyörätien välille.

-Lahjoituksen ansiosta saamme uniikin leikkipaikan keskelle kaupunkia. Suunnitelma on nähtävillä tästä päivästä lähtien ja rakentaminen aloitetaan alkukesästä yhtä aikaa torin viimeistelyn kanssa, puistosuunnittelija Paula Lamminsalo kertoo.

Leikkipaikan suunnittelusta vastasi luovaan ympäristösuunnitteluun erikoistunut suomalainen Berry Creative.  Rupimanteri on Joensuun nimikkolaji, jota tavataan Suomessa vain Ahvenanmaalla ja Itä-Suomessa.

Kävelykadun leikkipaikka purettiin toriremontin ja väistötorin alta pois pari vuotta sitten. Alueen palauttaminen leikkipaikaksi oli kaupungin rakennusohjelmassa tälle vuodelle, joten ajankohta suunnittelutyön lahjoitukselle oli hyvä.

Tänä vuonna suunnitellaan myös jokivarressa olevan Kanavapuiston leikkipaikan peruskorjaus. Leikkialueen kokoa kasvatetaan ja turvallisuutta lisätään aitaamalla alue. Tämän jälkeen Joensuun keskusta-alueella on neljä uudistettua leikkipaikkaa, kun mukaan lasketaan pari vuotta sitten peruskorjattu Rantapuiston leikkipaikka ja Ilosaaren uusi leikkipaikka.

(Lähde: Joensuun kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *