Kuva: Hannu Luostarinen
Juvan keskustan näkymät muuttuvat, kun oikealla oleva koulurakennus puretaan sen jälkeen, kun uusi koulukampus valmistuu. Osa rakennuksista on jo purettu.

Puskutraktoria tarvitaan niin Juvalla kuin Vantaallakin sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi. Samanlainen tilanne on lukuisissa muissakin kunnissa ja kaupungeissa. Purkutalkoiden lisäksi julkisiin rakennuksiin haetaan nyt kiivaasti muitakin ratkaisuja.

Sisäilmaongelma on ollut Juvan kunnassa Etelä-Savossa erityisen paha 1970-luvun alussa rakennetussa yläkoulussa. Koulu pantiin remonttiin kesäksi 2016. Korjauksiin käytettiin reilu puoli miljoonaa euroa, ja summalla parannettiin ilmanvaihtojärjestelmää ja seinärakenteita. Lukuvuosi päästiin aloittamaan syksyllä, mutta jouluun mennessä osa opettajista ja oppilaista alkoi oireilla uudelleen.

– Valmistauduimme henkisesti uuden koulun rakentamiseen ja otimme avuksi konsulttitoimiston tilannetta haarukoimaan, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Jaakko Hänninen, kesk.

Uusi kampus päätettiin tehdä elinkaarimallilla sekä leasing-rahoituksella.

– Tällaisessa järjestelyssä on kaksi erityisen hyvää puolta. Ensinnäkin rakennus ei tule kunnan taseeseen ja toiseksi rakentaja todella vastaa siitä. Mikäli 20 vuoden aikana ilmenee sisäilmaongelmia, ne ovat täydellisesti rakentajan vastuulla.

Hänninen huomauttaa, että vielä ei tarvitse päättää, mitä tehdään 20 vuoden kuluttua, siis lunastetaanko rakennus vai ei.

Juvan kunta panee myyntiin kaikki tarpeettomat rakennuksensa. Jos jollekin niistä ei löydy ostajaa, se puretaan. Näin on käymässä muun muassa yhdelle koulurakennuksista. Kunnan omistamasta vuokrataloyhtiöstä Lammen Asunnoista puskutraktorin alle jää yksi iso kerrostalo ja kaksi rivitaloa.

– On turha säilyttää kiinteistöjä, joiden korjaaminen ei kannata, Hänninen sanoo.

Juvan vs. tekninen johtaja Vesa Kankkunen sanoo, että kiinteistöjen kunnon seuranta perustuu omien laitosmiesten havaintoihin.

– Laitosmiehet ovat kokeneita ja pystyvät seuraamaan esimerkiksi ilmastointikoneiden toimintaa. Omien havaintojensa lisäksi he keräävät tietoa käyttäjiltä, jotka puolestaan raportoivat omia havaintojaan.

Huonoa sisäilmaa selätetään reipasotteisesti ympäri Suomen. Vantaalla Korson koulu ja uimahalli aiotaan purkaa muutaman vuoden kuluttua. Sitä ennen pilotoidaan, voidaanko hyvää sisäilmaa ostaa ja välttää väistötiloihin siirtyminen.

– Kilpailutimme toimijat, joiden tuli vastata sisäilman olosuhteista keinolla millä hyvänsä. Rakennuksia ei tarvitse sääliä, sillä ne puretaan joka tapauksessa, kertoo tilakeskusjohtaja Pekka Wallenius.

Voittaneessa ratkaisussa lisätään ilmanvaihtoa ja luodaan ylipainetta, millä estetään mikrobien ja epäpuhtauksien pääsyä sisäilmaan. Ilmaa ei siis puhdisteta, vaan tuodaan puhdasta ilmaa tehokkaalla ilmanvaihdolla normaalin ilmanvaihdon lisäksi.

TEKSTI: KIRSI RIIPINEN

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *