Osa sähkölaitteista päätyy edelleen virheellisesti metallijätteen sekaan. Nyt kokeillaan, onko kiinteistökohtainen keräys tehokas tapa parantaa sähkölaitteiden kierrättämistä ja vähentää niiden päätymistä vääriin jäteastioihin. (Kuva: Marja Saarikko)

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) kierrätyksestä vastaavat tuottajayhteisöt testaavat sähkölaiteromun keräystä suoraan taloyhtiöiden jätepisteiltä. Huhtikuun loppuun asti kestävään sähkölaiteromun keräyskokeiluun osallistuu kymmenisen taloyhtiötä LSJH:n toimialueelta.

LSJH:n alueella tehtyjen lajittelututkimusten mukaan osa sähkölaitteista päätyy edelleen virheellisesti metallijätteen sekaan. LSJH:n ja SER-kierrätyksen yhteisessä kokeilussa halutaan selvittää, onko kiinteistökohtainen keräys tehokas tapa parantaa sähkölaitteiden kierrättämistä ja vähentää niiden päätymistä vääriin jäteastioihin.

Mukaan valittujen taloyhtiöiden asukkailla on mahdollisuus lajitella kokeilun aikana rikkinäiset sähkölaitteet taloyhtiön jätepisteelle tuotuun merkittyyn jäteastiaan. Taloyhtiön sähköromun keräysastiaan voi laittaa esimerkiksi televisiot, digiboxit ja muuta viihde-elektroniikkaa, sähkövatkaimet, kahvinkeittimet, mikroaaltouunit ja muut keittiön pienkoneet, valaisimet, valosarjat sekä sähkö- ja paristokäyttöiset lelut ja työkalut.

– Isommat sähkölaitteet voi toimittaa maksutta jollekin LSJH:n 12 lajitteluasemasta sekä kierrätyskeskuksiin tai laitteita myyviin liikkeisiin. Avuksi voi tarvittaessa tilata maksullisen noutopalvelun, LSJH:n palvelusuunnittelija Markus Saarinen sanoo.

Sähkölaiteromun keräysastiaa käyttävän on hyvä tiedostaa, että keräysastia ei takaa tietoturvallista käsittelyä datalaitteille kuten tietokoneille, puhelimille ja muistitikuille.

– SER-kierrätyksen ja yhteistyökumppaneiden toteuttaman Seiffi-palvelun avulla jokainen voi kierrättää datalaitteensa tietoturvallisesti, Elker Oy:n operatiivinen assistentti Sini Jääskeläinen muistuttaa.

Kokeilu on osa 6Aika: Tulevaisuuden kiertotalouskeskukset -hankkeen noutopalvelujen ja keräystapojen kehittämistä.

– Tavoitteena on selvittää ja kokeilla resurssitehokkaita tapoja edistää sähkölaitteiden kierrätysastetta sekä tuottaa hyödyllistä tietoa tuottajavastuuyhteisölle ja LSJH:lle, 6Aika-hankkeesta vastaava LSJH:n projektikoordinaattori Tuomas Alijoki kertoo.

Sähkölaiteromun kiinteistökohtainen keräyskokeilu kestää huhtikuun loppuun, minkä jälkeen kartoitetaan asukkaiden kokemuksia keräyksestä. Kokeilun tuloksista tiedotetaan kesän 2019 aikana.

(Lähde: Lounais-Suomen Jätehuolto)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *