Pertti Jarla on suunnitellut Porvoolle uusia kevyen liikenteen väylien opasteita. Lopulliset versiot voivat muuttua näistä Jarlan luonnoksista. (Kuva: Pertti Jarla)

Porvoolaiset saivat huhtikuussa ehdottaa nimiä kuudelle kävely- ja pyöräreitille. Uusien reittien nimien lisäksi Suomen pyöräilyn pääkaupungille Porvoon polkijat saavat uusia opasteita, jotka suunnittelee jokin aika sitten porvoolaistunut Pertti Jarla, mies Fingerpori-sarjakuvan takana.

-Pertti Jarlan suunnittelemia opasteita nähdään kesän aikana muutamien pääväylien varrella ohjaamassa kevyttä liikennettä ja informoimassa raittien erityiskohteista. Ensimmäiset opasteet asennetaan Maarin alueelle, kertoo Hanna Linna-Varis Porvoon kuntatekniikasta.

Maarin alue sijaitsee aivan Porvoon vanhan kaupungin kainalossa ikiaikaisen Linnamäen edustalla Porvoonjoen ylittävän vanhan sillan vieressä.

Alkuperäinen reittien nimiehdotus oli kapungille menestys. Ehdotuksia oli mahdollisuus antaa Team Porvoo -sovelluksessa sekä palvelupiste Kompassissa. Voittajanimet julkaistaan parhaillaan vietettävän valtakunnallisen Pyöräilyviikon kunniaksi.

– Saimme kaikkiaan 586 nimiehdotusta yli sadalta vastaajalta, mitä voi pitää huikeana määränä. Ehdotukset olivat myös tarkkaan harkittuja ja perusteltavissa joko alueen ominaisuuksien, historian tai vanhan nimistön pohjalta. Joukossa oli monia kekseliäitä ja toisaalta myös huumorin pilke silmäkulmassa annettuja ehdotuksia. Kiitämmekin lämpimästi kaikkia ehdotuksia antaneita henkilöitä, kiittää Hanna Linna-Varis.

Pyörätieviitoitusta kehittävä työryhmä, jossa on kuntatekniikan lisäksi edustajat kaupunkisuunnittelusta, matkailu- ja markkinointiyksiköstä, kulttuuripalveluista ja viestinnästä, kävi ehdotukset läpi ja valitsi suosikkinsa päätöksentekoa varten. Valinnassa otetaan huomioon nimien sopivuus kohteille, ja niiden toimiminen sekä suomen- että ruotsinkielisessä muodossa.

Seuraavat nimet valikoituivat työryhmän esitykseksi:

  • Porvoonjoen länsirannan suuntainen rantapolku saa nimekseen Läntinen jokiraitti.
  • Kokonniemen kansanpuistossa kulkeva reitti on jatkossa nimeltään Paviljonginpolku.
  • Tolkkisten tien suuntainen kevyen liikenteen väylä Aurorahallilta Voittajantielle on Voittajan oikopolku.
  • Kevätkummun metsässä Sammontien liittymään johtava reitti on Kevätmetsänbaana.
  • Kevätkummuntieltä Toukovuoreen menevä reitti on Toukon oikopolku.
  • Pappilanpellolla sähkölinjan alla kulkeva reitti on nimeltään Virtaviiva.

Pyöräilyllä on Porvoossa erittäin vahvat perinteet. Wackströmien veljekset ja Harry Hannus hallitsivat katuajoja 1970-80-luvuilla aina Moskovan olympialaisia myöten, ja Kjell Carlström ajoi ammatikseen Euroopassa ja osallistui mm. kolmasti Ranskan ympäriajoon.

Pyöräilyn edistäminen ja pyöräilyolosuhteiden parantaminen ovat yksi kaupungin painopistealueista. Tavoitteena on luoda kevyelle liikenteelle houkutteleva liikkumisympäristö, jossa iloiseen mieleen yhdistyy selkeä opastus, paikallisen kulttuurin edistäminen ja liikunnallisuus. Hanke on osa liikenteen päästöjä vähentävää työtä, johon on saatu avustusta Liikenneviraston Liikkumisen ohjauksen määrärahasta.

(Lähde: Porvoon kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *