Viime vuonna kinkun paistorasvat otti talteen 40 000 kotitaloutta, tänä jouluna tavoite on 100 000.

Muun muassa Kuntaliiton, Vesilaitosyhdistyksen, Suomen Kiertovoiman KIVOn ja Suomen Pakkauskierrätys RINKIn tukema joulukinkkujen paistinrasvan talteenottotempaus Kinkkutemppu on jälleen ajankohtainen.

Viime vuonna paistinrasvaa kerättiin ensimmäisen kerran keskitetysti ja siitä valmistettiin uusiutuvaa dieseliä. Peräti 40 000 kotitaloutta osallistui tempaukseen ja kokoon saatiin 12 000 litraa paistinrasvaa. Siitä jalostettiin Nesteen MY uusiutuvaa dieseliä, jolla olisi voinut ajaa neljä kertaa maapallon ympäri. Kinkkutempun tuotto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Tänä vuonna tavoitteena on saada mukaan 100 000 suomalaista kotitaloutta. Mikäli tavoite täyttyy, lahjoitussumma nousee 20 000 euroon. Lahjoituksen saa Hope ry, joka tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja esimerkiksi välittämällä perheille käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä.

Kinkkutemppu tehdään 14 toimijan yhteistyönä ja se on hyvä esimerkki kiertotalopudesta, jossa uudenlaiset kumppanuudet ja yhteistyö ovat tärkeässä roolissa.

Viime vuonna keräyspisteitä oli 44, mutta tänä vuonna niitä on noin 150. Suomen jokaisen K-Citymarketin yhteydessä on keräyspiste, mutta lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa kymmeniin muihin K-ruokakauppoihin ja 27 kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteeseen.

Lähin keräyspiste löytyy osoitteesta www.kinkkutemppu.fi. Keräysaika on 20.12.2017-4.1.2018.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *