Ilmastonmuutoksen torjunnassa energian tuotanto ja käyttö on oleellisinta ja niitä säätelee julkinen sektori. Al Gore esiintyi Slushin keynote-puhujana.
Kuva: Sonja Eloranta

Kasvuyritystapahtuma Slushin avajaisissa puhunut Al Gore kannusti yrityksiä ja investoijia miettimään kaikkea toimintaansa myös maapallon kantokyvyn ja ilmaston kannalta.

–  Mikä on sinun vaikutuksesi maailmaan? Pyydän sinua ottamaan osaan kestävän kehityksen vallankumoukseen, Al Gore kehoitti.

Jokainen uusi innovaatio ja uusi kestävää kehitystä edistävä yritys on tarpeen. Päästöjen hillitsemisen osalta suurin vastuu lankeaa kuitenkin julkiselle sektorille kautta maailman, sillä energialla on keskeinen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja päästöjen hillitsemisessä. Valtiot ja kunnat säätelevät voimakkaasti niin energian tuotantoa kuin käyttöä.

Suomessa yksi hallituksen kärkihankkeita on ollut kunnissa tehtävä cleantech-ohjelma, Hinku-ohjelma, joka aloitettiin vuonna 2007 ja jossa tavoitellaan hiiletöntä, puhdasta ja uusiutuvaan energiaan siirtymistä kustannustehokkaasti.

Kuntien julkisten hankintojen arvo on vuosittain noin 19 miljardia euroa. Tällä on suuri merkitys markkinoilla. Tätä rahaa on ohjattu uusiutuviin energiamuotoihin ja teknologioihin, jotka säästävät energiaa, erityisesti kunnissa, jotka ovat mukana Hinku-ohjelmassa.

Hinku-verkoston kunnissa päästöt alenivat keskimäärin 29 prosenttia vuosien 2007-2015 aikana. Merkittävin syy ilmastopäästöjen vähenemiseen on siirtyminen fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan.

Hinku-verkosto on viime vuosina vaikuttanut merkittävästi aurinkovoimaloiden määrään Suomessa. Vuonna 2016 Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n, KL Kuntahankinnat Oy ja Hinku-verkoston käynnistämä valtakunnallinen aurinkovoimaloiden yhteishankinta toi kertaheitolla Suomeen noin sadan aurinkovoimalan tilauksen.

Lue lisää:

Hinku-kunnat vähentäneet ilmastopäästöjä lähes kolmanneksen kahdeksassa vuodessa (31.3.2017)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *