Havainnekuvassa uusi asuinalue näkyy savupiippuisen Arabian tehtaan takana. (Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit ja Verstas Arkkitehdit)

Helsingin Arabian historialliseen tehdaskortteliin suunnitellaan asuntoja noin tuhannelle asukkaalle ja uusia toimitiloja. Hämeentien ja Arabiankadun rajaama tehdaskortteli muuttuu, kun Arabian tehtaiden ja Aalto yliopiston tilalle tulee uusia toimijoita.

Vasta valmistuneessa kaavaluonnoksessa esitetään, että osa nykyisistä rakennuksista puretaan uusien rakennusten ja reittien alta. Osa uusista taloista olisi ympäristöään selvästi korkeampia – korttelin keskelle hahmotelluista asuintorneista korkein olisi 24-kerroksinen. Kaikki nykyisin suojellut rakennukset sekä suuri osa muusta rakennuskannasta säilyy.

Korttelin läpi suunnitellaan uusia jalankulku- ja pyöräilyreittejä ja reittien varrelle aukioita.

– Muutos tuo Arabian tehdaskortteliin asuntojen ja työpaikkojen lisäksi uusia kauppoja ja muita palveluita. Uudet reitit avaavat korttelin aiempaa paremmin kaupunkilaisten käyttöön, arkkitehti Tuukka Linnas Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo.

Entiseen konepajarakennukseen tutkitaan päiväkodin rakentamista. Entisestä muuntaja-asemasta on kaavailtu saunaa joko korttelin omaan tai julkiseen käyttöön.

Kaavamuutoksen yhteydessä Hämeentien katualuetta levennetään, ja kadun varteen suunnitellaan yksisuuntaiset pyöräkaistat.

Kaavaluonnokseen voi tutustua 30. kesäkuuta asti Helsingissä Arabiakeskuksen 3. kerroksessa osoitteessa Hämeentie 135A sekä kaupungin verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat. Arabiakeskuksessa on esillä lisäksi pienoismalli suunnitelmasta. Suunnittelukysymyksistä pidetään työpaja Arabiakeskuksessa 12. kesäkuuta kello 17–20.

Asemakaavan muutosta on hakenut korttelialueiden yksityinen maanomistaja. Korttelin uudistamisesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, ja asemakaavan muutosta laaditaan kilpailun voittajatöiden pohjalta. Kaavaehdotus tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn näillä näkymin syksyn aikana. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

(Lähde: Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.