Otaniemeen aiottu 7 km syvyisen reiän poraaminen on nyt keskeytyksissä. (Kuva St1)

 

St1 aloitti geotermisen lämpölaitoksen poraukset Otaniemessä viime vuoden huhtikuussa. Tarkoituksena oli päästä 7 kilometrin syvyyteen, jolloin maaperään johdettu kaukolämpövesi olisi voitu johtaa suoraan kaukolämpöverkkoon ilman lämmönvaihdinta.

Reiästä ennakoitiin saatavan noin 10% Espoon kaukolämpötarpeesta.

Hanke on ensimmäinen Suomessa ja myös alueella. jossa on näin paksu ja kova kallioperä. Keski-Euroopassa vastaavanlaisia voimaloita opn toiminnassa, mutta siellä riittää 3-4 km syvyinen poraus.

Alkuvaiheessa porattiin ilmavasaralla, jolla päästiin 4,5 kilometrin syvyyteen. Tämän jälkeen kaivojenporausta jatkettiin vesivasarateknologialla. Nyt testatulla vesivasaralla hankkeen jatkaminen syvemmälle ei ole osoittautunut taloudellisesti järkeväksi ja poraamiseen haetaan nyt uutta ratkaisua.

Otaniemen hankkeessa keskitytäänkin nyt vesivasarateknologian kehittämiseen ja testaamiseen. Vaiheen arvioidaan kestävän noin puoli vuotta, minkä jälkeen tavoitteena on käynnistää työmaan poraukset uudestaan. Tällöin projekti saataisiin päätökseen vuoden 2018 alkupuoliskon aikana. Alkuperäinen tavoite oli tämän vuoden puolella.

– Vastaavanlaista hanketta ei Suomen kovan graniitin kaltaiseen maaperään eikä tavoiteltuun syvyyteen ole aiemmin tehty ja siksi odotettavissa on ollut myös vastoinkäymisiä. Pilottihankkeemme tärkeimpänä tavoitteena on testata ja kehittää geotermisen liiketoimintakonseptin kaikkiin työvaiheisiin teknisesti toimivat ja taloudellisesti kannattavat ratkaisut, jotta konsepti voidaan kaupallistaa pilotin jälkeen, sanoo St1 Deep Heatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onko selvitetty, miten 7 km syvyydestä lämpöä ottava voimala vähentää lähettyvillä olevien nykyisten porakaivojen tuottoa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*