Henri Koskelainen oli rakennusmestarikoulutuksessa, mutta meni kesätöihin lapiohommiin Staralle. - Siitä alkoi uusi ura, hän kertoo.

 

Infra-alan koulutusta on paljon, mutta osaavasta työvoimasta on pulaa. Kesätyöt ovatkin olennaista nuorten osaamisen karttumisen kannalta.

 

Kevät alkaa kolkutella jo ovella, ja käytännössä se tarkoittaa kiivaimman infrarakentamisen kauden olevan aluillaan. Yhdyskuntatekniikan suunnittelu, rakentaminen, ja kunnossapito vaativat valtavasti työvoimaa, ja useissa kunnissa rekrytoidaan myös kesätyöntekijöitä edistämään rakennushankkeita.

Infra-alaa opiskelevia nuoria voi työllistää niin suunnitteluun kuin työmaiden valvonta- ja johtotehtäviinkin, mutta yhtä nuoren työuran tärkeintä kokemusta, nimittäin haalariharjoittelua, ei sovi unohtaa. Sillä on todella suuri merkitys nuoren alasuuntautumisen ja tulevaisuuden osaamisen kannalta.

Infrarakentamisen ammattilaisia

eri oppiasteilta ympäri Suomen

Infrarakennuksen kannalta olennaista koulutusta tarjotaan useassa eri oppiasteessa kattavasti koko maassa. Diplomi-insinööriksi infraan suuntautuneesta rakennustekniikasta voi valmistua Tampereen teknillisestä yliopistosta, Espoon Aalto yliopistosta, sekä Oulun yliopistosta.

Insinöörin paperit taas voi käydä pokkaamassa ammattikorkeakouluista Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Kuopiosta, Lappeenrannasta, Oulusta, Rovaniemeltä, Hämeenlinnasta sekä Vaasasta. Nuoria rakennusmestareita valmistuu pääkaupunkiseudulta. Ammattikouluista ympäri Suomen valmistuu maarakentajia ja maarakennuskoneen kuljettajia.

Koulutusta on siis kattavasti, mutta silti osaavasta työvoimasta on pulaa.

Osaavan työvoiman

riittävyys haastaa toimijat

Infra-alalla osaavan työvoiman riittävyys ei ole itsestään selvä asia. Monissa tapauksissa avoimia paikkoja ei ole saatu täytettyä olemattoman hakijamäärän vuoksi. Rakennusalan kasvuvauhti on ollut kovaa, ja töitä riittää reilusti, mutta tekijöitä välttämättä ei. Pitkää aikaväliä tarkasteltaessa on helppo todeta, että asiaan on saatava muutos.

Tulevaisuuden osaamista pyrkii osaltaan varmistamaan maarakennusalan neuvottelukunnan, MANK ry:n LIKE- projekti. Projektissa tarjotaan käytännön tukea ja tietoa liikenne- ja infra-alasta opiskelijoille ja oppilaitoksille. Lisäksi pyritään luomaan vakiintuneempaa yhteistyötä alan toimijoiden ja oppilaitosten välillä, sekä arvioidaan alan osaamistarpeiden muutosta. Tärkeä teema on nuorten työllistymisen edesauttaminen alan töihin, kesätöiden, harjoitteluiden ja opinnäytetyöpaikkojen kautta.

Konkreettisena työkaluna toimii www.infraosaaja.fi -portaali. Sivusto tarjoaa kevytrakenteisen, ilmaisen alustan työnantajille ja -hakijoille. Sivustoa markkinoidaan alaa opiskelevien nuorten, sekä mahdollisten kesätyön tarjoajien suuntaan, ja helpotetaan näin toimijoiden kohtaamista.

Teksti: Antti Knuutila

Lue lisää juuri ilmestyneestä Kuntatekniikka 1/17 -lehdestä.

 

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*