Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina (oik.) allekirjoitti energiatehokkuussopimuksen elinkeinoministeri Olli Rehnin kanssa. (Kuva: Markku Vento)

Elinkeinoministeri Olli Rehn ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen allekirjoittivat tänään perjantaina yhdessä eri toimialajärjestöjen kanssa energiatehokkuussopimukset kaudelle 2017–2025.

Uusiin sopimuksiin odotetaan liittyvän satoja yrityksiä teollisuudesta, energia- ja palvelualalta, kiinteistöalalta sekä satoja kuntia.

Kuntapuolen tavoitteena on saada sopimukselle 75 prosentin kattavuus. Kuntaliiton puolesta sopimuksen allekirjoitti varatoimitusjohtaja Timo Reina. Sopimukseen on ehtinyt liittyä 18 kuntaa.

– Sopimus on toimiva ja hyvä työkalu lähiympäristön energiatehokkuuden lisäämiseen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Uskon, että saamme mukaan yli 75 prosenttia kunnista, varatoimitusjohtaja Reina sanoi.

Motivan mukaan energiatehokkuussopimuksilla on saatu kahdeksassa vuodessa aikaan 440 miljoonan euron säästöt. Sopimuksia on tehty sekä yksityisen että julkisen sektorin kanssa.

– Vapaaehtoiset sopimukset ovat toimineet hyvin. Suomalainen vapaaehtoisuuteen perustuva linja on herättänyt ihailua muissa Euroopan maissa, sanoo Motivan energiatehokkuuden yksikön päällikkö Päivi Laitila.

Kansallisilla energiatehokkuussopimuksilla on olennainen rooli, kun Suomi toteuttaa kansainvälisiä sitoumuksiaan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä. Sopimustoiminta on myös keskeisessä asemassa, kun EU:n energiatehokkuusdirektiiviä toteutetaan käytännössä.

Sopimuskaudelle 2008 – 2016 sopimuksia on tehty elinkeinoelämän, kiinteistöalan, kunta-alan, öljyalan, tavara- ja joukkoliikenteen sekä maatalouden kanssa. Suurimmat säästöt on saatu aikaan energiavaltaisessa teollisuudessa.

Uusi sopimuskausi kattaa vuodet 2017-2025. Vapaaehtoisten sopimusten tavoite on tehostaa energiankäyttöä teollisuudessa, energia- ja palvelualalla, kiinteistöalalla sekä kunnissa ja kaupungeissa.

Markku Vento
markku.vento@kuntatekniikka.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*