Yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa energialtaan noin kolmea polttoöljylitraa eli noin 30 kWh. (Kuva: CMSporthorses)

Kotkan energia on hakenut koepolttolupaa kierrätyspolttoaineelle, jossa hevosenlantaa on sekoitettu puuteollisuuden sivutuotteena syntyvään kuorikkeeseen.

– Syntynyt polttoaine soveltuisi rinnakkaispolttolaitoksille, jollainen esimerkiksi voimalaitoksemme Hovinsaarella on, kertoo Kotkan energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä.

Hevosenlanta saadaan talleilta. Pelloille ja muualle ympäristöön jäävästä lannasta on tullut talleille ongelma, etenkin kun vaateet ympäristöpäästöille ovat tiukentuneet entisestään. Lannan muuttaminen polttoaineeksi voisi olla ratkaisu ongelmaan.

Samanlaisen kokeilun on aiemmin tehnyt energiayhtiö Fortum biovoimalaitoksellaan Järvenpäässä.

Kokeilu tehdään syyskuussa, koska Kotkan energia haluaa tarkistaa ennen laitoksen seisokkia, kuinka hyvin uusi polttoaine soveltuu poltettavaksi.

– Kun avaamme syyskuun lopulla kattilan, niin voimme katsoa, onko uudella polttoainetyypillä ollut vaikutusta kattilan likaantumiseen tai käytettävyyteen, Pirtilä sanoo.

Pirtilän mukaan hevosenlannasta tehdyllä polttoaineella ei pitäisi olla haittavaikutuksia. 

– Sehän on oikeastaan vanhin biologinen polttoaine. Se ei haise, eikä siitä ole terveyshaittoja tai muitakaan haittoja, hän sanoo.

(Lue lisää: Kymen Sanomat)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.