6a-luokkalaisen Aada Huttusen näkemys kiertotaloudesta.

Mistä ihmiset saavat tulevaisuudessa vettä, ravintoa ja energiaa? Tätä pohtivat myös koululaiset ja nyt VTT:n tutkimushankkeessa. VTT on osallistanut koululaisia ideoimaan kuvitteellista tulevaisuuden alusta, jossa syntyvät jätteet minimoidaan ja hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti.

Alakoululaisia pyydettiin osana hanketta piirtämään tulevaisuuden selviytymisalus ja kuvaamaan, millaista elämä aluksella voisi olla. Luonnostelun pohjaksi heille kerrottiin kuvitteellinen tarina siitä, millaista eläminen saattaisi tulevaisuudessa olla.

VTT visioi meneillään olevassa tutkimushankkeessa tulevaisuuden kiertotalousskenaariota. Siinä pyritään ymmärtämään mm. kiertotalouden rajoitteet sekä lainalaisuudet suljetussa ja rajatussa ympäristössä. Tavoitteena on löytää ratkaisu esiin tulleisiin haasteisiin sekä luoda pohjaa uusille teknologioille ja sovelluksille tulevaisuuden tutkimushankkeissa.

Kiertotalouden uskotaan lähivuosina muuttavan radikaalisti koko tapaamme elää ja kuluttaa. Ilmastonmuutoksen myötä elinolomme vaikeutuvat ja ihmiskunnan on kehitettävä uusia tapoja säästää ja tuottaa vettä, ravintoa ja energiaa sekä käyttö- ja ylläpitotavaroita

Äärimmäisyyksiin viety skenaario paljastaa helpommin pullonkaulat ja vaikutukset ihmisiin ja elämään yleisesti. Hankkeessa onkin lähdetty ajatuksesta, jossa ihmiset joutuisivat muuttamaan eräänlaiselle selviytymisalukselle, kun maalla asuminen ei enää olisi mahdollista mm. ilmaston lämpenemisen ja jäätiköiden sulamisen seurauksena.

Hankkeeseen osallistui kuusi alakoululuokkaa eri puolilta Suomea: Aurinkorinteen koulu Kuopiosta, Hansakallion koulu Espoosta, Kaukajärven koulu Tampereelta, Martinkallion koulu Espoosta, Metsokankaan yhtenäiskoulu Oulusta sekä Puuppolan koulu Jyväskylästä.

(lähde: VTT)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *