Kaarinan kaupunki on muun muassa Suomen luovin kunta ja halutuin asuinpaikka. Nyt se on myös Suomen ensimmäinen kunta, joka on tehnyt kiinteistökaupan sähköisesti.

Varsinaisen kaupanteon lisäksi järjestelmän kautta saa hankittua kiinteistörekisteriotteen, lainhuutotodistuksen ja rasitustodistuksen. Maanmittauslaitoksen ylläpitämän palvelun käyttö vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla.

Ensimmäinen kauppa tehtiin Kaarinassa viikolla neljä. Asiakkailta saatiin hyvää palautetta.

– Tontin ostajien mukaan palvelu oli looginen ja helppokäyttöinen, kertoo maankäyttöinsinööri Tanja Hämäläinen.

Sähköinen järjestelmä tuo kaupan osapuolille monenlaisia hyötyä. Kauppa voidaan tehdä sujuvasti, vaikka osapuolet asuisivat eri puolilla maata.

– Kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet sopimuksen sähköisesti, kauppa on syntynyt. Järjestelmä opastaa tämän jälkeen varainsiirtoveron maksamisessa. Lainhuuto käynnistyy automaattisesti allekirjoitusten jälkeen ja erillisiä hakulomakkeita ei tarvitse tehdä, Tanja Hämäläinen toteaa.

Palvelun ansiosta erillistä kaupanvahvistajaa ei enää tarvita, joka säästää vaivaa, aikaa ja kustannuksia. Lisäksi järjestelmä sisältää mallisopimusehtoja ja varmistaa, että luovutuskirjan minimiehdot löytyvät sopimuksesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *