Lappeenrannassa pääsee polkemaan mm. Saimaan maisemissa. (Kuva: Katri Jokipelto)

Lappeenranta on saanut valtakunnallisen tunnustuksen pyöräilyn kehittäjänä. Suomi Pyöräilee -työvaliokunta myönsi Vuoden 2015 pyöräilykunta -tunnustuksen Lappeenrannalle Helsingin Fillarimessuilla 6. maaliskuuta.

Perusteluina tunnustukselle olivat muun muassa määrätietoinen pyöräilyn pääreitistön kehittäminen kaupunginosien välille sekä jo useita vuosia jatkunut aktiivipyöräilijöiden kuuleminen pyöräilyolosuhteiden parantamisessa.

Lappeenrannassa tehdään 29 prosenttia alle 20 kilometrin matkoista polkupyörällä. Kaupunkilaisten liikkumista seurataan kulkutapakyselyillä säännöllisin väliajoin, ja kyselyt osoittavat pyöräilyn jatkuvasti kasvattavan suosiotaan.

– Hyvästä vuorovaikutuksesta syntyy hyviä tuloksia. Jo usean vuoden ajan virkamiehistä ja aktiivipyöräilijöistä koostuva työryhmä on osallistunut kehittämistyöhön. Korjaukset ja parannukset pystytään tekemään joutuisasti, kun saamme ajantasaisia vinkkejä ja toiveita eri puolilla kaupunkia päivittäin ajavilta pyöräilijöiltä, kaupungininsinööri Pasi Leimi kertoo.

Pyöräteiden kehittämisestä vastaava suunnitteluinsinööri Mauri Backman ei tyytynyt vain piirtämään kevyen liikenteen väyliä tietokoneen ruudulla, vaan ajoi koko reitistön läpi actionkamera kypärään kiinnitettynä.

– Halusin henkilökohtaisesti tutustua jokaiseen kaarteeseen, ja voin aina palata tarvittaessa kuvaamaani videofilmiin, kun saan kuntalaisilta palautetta, Backman sanoo.

Pyöräilykuntien verkoston työvaliokunta antaa vuosittain Vuoden pyöräilykunta -tunnustuksen kunnalle tai kaupungille, joka on määrätietoisesti edistänyt pyöräilyä.

Pyöräilykuntien verkosto on kuntien, valtion, yritysten, järjestöjen ja muiden tahojen välinen yhteistyöverkosto, jonka päätavoitteena on pyöräilyn ja kävelyn merkittävä lisääminen kestävänä liikennemuotona ja arkiliikuntana. Verkoston 77 jäsenestä 47 on kuntia ja kaupunkeja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.