Suomen kerrostalokannasta 40 prosenttia on ilman hissiä.

Esteetön Suomi 2017 -hankkeen tavoitteena on nostaa jälkiasennushissien rakentamisen määrä Suomessa vaiheittain vähintään 500:een vuositasolla.

Hankkeella pyritään helpottamaan ikääntyvien kotona asumista. Suomessa on 18 800 hissitöntä kerrostaloa, eli 40 prosenttia koko kannasta. Hissittömiä porraskäytäviä on 42 000.

Etelä-Karjalassa tavoitteena on rakentaa 65 hissiä seuraavien neljän vuoden aikana. Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunki etsii aiempaa parempia menetelmiä hissirakentamisen houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Kiinteistöliitto Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Sami Tammisto muistuttaa, että tekniikka kehittyy vauhdilla.

– Taloyhtiöiden kannattaa päivittää tilanne säännöllisesti. Jos vuosia takaperin tehdyssä selvityksessä on törmätty hissihankkeessa umpikujaan sopivan toteutustavan puuttuessa, voi tilanteeseen tänään olla jo ratkaisu olemassa, Tammisto tietää.

Asunto-osakeyhtiö voi hakea ympäri vuoden valtion avustusta jälkiasennettavan hissin rakentamista varten. Avustus on enintään 50 prosenttia kustannuksista.

Korjaustieto.fi-sivustolla voi laskea, kuinka hissin jälkiasennuksen kustannukset jakautuvat asunto-osakeyhtiön osakkaiden kesken. 

Ville Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *