Energian varastointi: Akkuvarastot-kirjauutuus kertoo kaiken nykytiedon akkuenergiavarastoista
Uusi käsikirja tarjoaa ammattilaistietoa nopeasti kehittyvästä akkualasta. (Kannen kuva Mikko Käkelä)
Akkuala kehittyy huimaa vauhtia. Uusi kirja kokoaa yhteen mahdollisimman paljon tietoa erityisesti akkuenergiavarastoihin liittyen. Kirjan tekoon ja kommentointiin osallistui laajasti alalla toimivia henkilöitä ja olemassa olevia työryhmiä, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry kertoo.
Akkujen ja akkuenergiavarastojen käyttö eri kohteissa yleistyy voimakkaasti lähitulevaisuudessa. Akkuja tarvitaan monien sähkölaitteiden teholähteenä, sähköajoneuvoissa ja akkuenergiavarastoissa sekä kiinteistöissä että jakeluverkoissa. Sääriippuvaisen sähköntuotannon kasvaessa vauhdilla tarvitaan kulutuksessa entistä enemmän erilaisia joustoratkaisuja. Akkuenergiavarastot ovat yksi merkittävä jouston mahdollistaja.
Uusi Sähkötieto ry:n julkaisema ja Sähköinfo oy:n kustantama ST-käsikirja 42 Akkuenergiavarastot vastaa akkujen yleistymisen myötä kasvaneeseen tiedontarpeeseen. Kirjan on päätoimittanut Sähköinfon tekninen johtaja Esa Tiainen, ja kirjoittajia ovat Matti Orrberg, Vesa Linja-aho, Liisa-Marie Stenbäck, Tiina Turpeinen ja Minna Pänkäläinen.
Erityishuomio turvallisuuteen
Yhtenä akkuenergiavarastojen yleistymisen edellytyksenä on ollut akkuteknologian nopea kehitys ja samalla akkujen hinnan jyrkkä lasku tasolle, joka on tehnyt akkuratkaisuista kilpailukykyisen vaihtoehdon muuttuneeseen sähköenergiamarkkinaan. Akustot palvelevat myös tavoitetta vähentää muun muassa liikenteen hiilidioksidipäästöjä.
Akustojen käytön lisääntyminen on samalla lisännyt niihin liittyviä haasteita, ja kirjan paloturvallisuutta koskeva osuus on käytäntöjen turvallisuuden maksimoimiseksi muotoiltu yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa. Esimerkiksi litiumioniakkuihin liittyy paloturvallisuuden kannalta uusia riskejä.
– Tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, mikä tai mitkä akkuteknologiat lopulta valloittavat markkinat. Erilaisia teknologioita kehitetään vauhdilla, ja tilanne voi muutaman vuoden kuluttua olla aivan toisenlainen kuin se on tänään, kirjan päätoimittaja Tiainen toteaa.
Akkujen valmistamiseen liittyy myös ympäristöhaasteita. Valmistuksessa tarvitaan usein erilaisia harvinaisia maametalleja, joiden talteenotossa ympäristönäkökulmat tulee ottaa huomioon. Akkujen elinkaaren päättyessä materiaalit tulee saada talteen mahdollisimman tehokkaasti. Vuonna 2023 voimaan tullut EU:n akkuasetus asettaa velvoitteita akkuvalmistajista aina akkujen loppukäyttäjiin.
Akkuala kehittyy huimaa vauhtia, ja niin teknologia kuin alan säännökset ja niiden tulkitseminenkin muuttuvat lähes joka päivä. Uuden kirjan tarkoituksena on ollut koota yhteen mahdollisimman paljon tietoa erityisesti akkuenergiavarastoihin liittyen, mutta julkaisussa on käsitelty yleisemminkin akkuihin liittyviä erityiskysymyksiä ja lainsäädäntöä. Päivitystarpeita kohdataan todennäköisesti piankin ensimmäisen painoksen julkaisun jälkeen.
Otsikkoa muokattu 18.12. klo 8:49