Loviisan Lämpö rakennuttaa Pornaisiin Polar Night Energyn valmistaman hiekka-akun. (Kuva Polar Night Energy)

Polar Night Energy ja kotimainen kaukolämpöyhtiö Loviisan Lämpö ovat sopineet teollisen mittakaavan hiekka-akun rakentamisesta Pornaisiin Loviisan Lämmön kaukolämpöverkolle, Polar Night Energy kertoo tiedotteessaan. Uuden hiekka-akun teho on 1 MW ja varastointikapasiteetti 100 MWh. Se on noin kymmenkertainen vuodesta 2022 Kankaanpäässä toimineeseen hiekka-akkuun verrattuna.

Hiekka-akun tavoitteena on Pornaisten kunnan alueella toimivan kaukolämpöverkon lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja uudentyyppisen joustavan lämmöntuotantoteknologian käyttöönotto.

– Loviisan Lämpö etenee kohti ilmastoystävällisempää energiantuotantoa. Hiekka-akun avulla voimme merkittävästi vähentää polttamalla tuotettua energiaa ja luopua kokonaan öljyn käyttämisestä, sanoo Loviisan Lämmön toimitusjohtaja Mikko Paajanen.

Investoinnin vaikutus kokonaispäästöihin on noin 160 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2e) vuodessa, mikä tarkoittaa lähes 70 prosentin päästövähennystä Pornaisten kaukolämpöverkossa. Öljystä luopumisen lisäksi hakepolttoaineen käyttö vähenee noin 60 prosenttia.

Myös Pornaisten kunta on innoissaan uudesta lämmitysmuodosta. Yksi Pornaisten kuntastrategian päämääristä on Kohti hiilineutraalia Pornaista. Suuri osa kunnan omista rakennuksista on kaukolämmössä, kuten Yhtenäiskoulu, kunnantalo ja kirjasto.

– Kuntamme toivottaa tervetulleiksi kaikki kaukolämpötoiminnan päästöjä vähentävät, innovatiiviset kehityshankkeet ja verkon laajentamisen, sanoo Pornaisten kunnanjohtaja Antti Kuusela.

Hiekka-akku on joustava sekä sähkö- että kaukolämpöverkon suuntaan. Hiekka-akkua ladataan sähköverkosta Polar Night Energyn kehittämän latausalgoritmin mukaan siten, että lataukseen käytettävän sähkön hinta minimoidaan ja samalla kaukolämmön tulevat lämmöntarpeet pystytään täyttämään. Lämpövaraston kapasiteetti vastaa kesäaikaan vajaan kuukauden ja talvella vajaan viikon lämmön tarvetta Pornaisissa.

– Haluamme olla mahdollistamassa uusiutuvan energian kasvua. Hiekka-akusta tehdään sen kokoinen, että sillä voi osallistua myös kaikille Fingridin reservi- ja säätösähkömarkkinoille. Hiekka-akku auttaa pitämään sähköverkkoa tasapainossa, kun tuuli- ja aurinkoenergian osuus verkossa kasvaa, sanoo Mikko Paajanen.

Loviisan Lämmön omistaa pääomasijoitusyhtiö CapManiin kuuluva CapMan Infran rahasto. CapManin visiona on olla vastuullisin pääomasijoittaja Pohjoismaissa. Yritys on sitoutunut luomaan kestävää tulevaisuutta vastaamalla ilmastohaasteisiin sekä hyödyntämällä resursseja tehokkaasti.

– Loviisan Lämmön tekemä investointi hiekka-akkuun on konkreettinen askel kohti CapManin ilmastotavoitteita. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme ja etsimään ratkaisuja, jotka vievät meitä kohti nettonollapäästöjä, ja joista tämä innovatiivinen ratkaisu on erinomainen esimerkki, sanoo CapMan Infran sijoitusjohtaja Sauli Antila.

Polar Night Energy toimittaa hiekka-akun Loviisan Lämmölle avaimet käteen -toimituksena. Hiekka-akusta tulee noin 13 metriä korkea ja 15 metriä leveä. Hiekka-akun rakentamisen ja testaamisen arvioitu kesto on noin 13 kuukautta. Projekti on saanut Business Finlandin uuden teknologian energiatukea.

– On hienoa päästä rakentamaan suurta teollisen mittakaavan lämpövarastoa, joka tulee vieläpä toimimaan primäärituotantolaitoksena Pornaisten kaukolämpöverkossa. Tämä on iso askel hiekka-akkuteknologian skaalaamisessa, sanoo Polar Night Energyn operatiivinen johtaja Liisa Naskali.

Pornaisten hiekka-akun väliaineena Tulikiven sivuvirtakiveä

Loviisan Lämmön uuden lämpöenergiavaraston väliaineena käytetään Tulikiven tuotannon sivuvirtana syntyvää vuolukivimursketta. Tulikivi on varaavien tulisijojen markkinajohtaja maailmassa.

Hiekka-akuissa voi käyttää lämmönvarastointimateriaalina joustavasti erilaisia hiekan kaltaisia materiaaleja. Vuolukivimurske johtaa tavanomaista hiekkaa paremmin lämpöä. Polar Night Energyn ja Tulikiven tekemien tutkimusten perusteella vuolukivimurske sopii ominaisuuksiensa takia erinomaisesti käytettäväksi Loviisan Lämmön hiekka-akussa.

– Erilaisten materiaalien tutkiminen ja testaaminen on meille tärkeää, jotta pystymme käyttämään materiaaleja, jotka ovat ominaisuuksiltaan sopivia, kustannustehokkaita ja kiertotaloutta edistäviä, sanoo Polar Night Energyn Liisa Naskali.

Katso video hiekka-akun toiminnasta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *