Kaijaleena Runsten (vas.) muistuttaa, että opiskelijoille on tärkeä avata kuntademokratian prosesseja. (Kuva: Ville Miettinen)

Kuntatekniikka-lehti aloittaa yhteistyöhankkeen Haaga-Helian journalisminopiskelijoiden kanssa. Kevään aikana opiskelijat tutustuvat kuntajournalismiin ja Kuntatekniikan ja Kuntalehden toimitusprosesseihin ja työstävät juttuja kunta-alalta.

Yhteistyö on tärkeää asiantuntevan ja syväluotaavan kuntia sekä päätöksentekoa koskevan journalismin turvaamiseksi tulevaisuudessakin, sanoo Kuntalehden päätoimittaja Marja Honkakorpi.

– Kuntalehti haluaa tarjota opiskelijoille ympäristön, joka mahdollistaa laaja-alaisen näkymän yhteiskunnallisesti merkittäviin aihepiireihin. Meille päin yhteistyö antaa parhaassa tapauksessa uusia tuoreita näkökulmia ja formaatteja toimitustyöhön.

Myös Kuntatekniikan päätoimittaja Markku Vento odottaa yhteistyöltä hyviä tuloksia.

– Kunnat ovat ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa ensi linjassa, ja kuntainfran puolella mm. energiaratkaisut, vesitalous, liikenne ja jätehuolto antavat erinomaiset mahdollisuudet käsitellä kysymystä tuorein näkökulmin ja voimin.

Haaga-Helian vieraileva journalismin opettaja Kaijaleena Runsten uskoo yhteistyön avaavan opiskelijoille kuntakentän toimintaa ja palveluita ja kuntademokratian prosesseja.

– Lisäksi kuntakentästä löytyvä asiantuntemus esimerkiksi ympäristöasioissa tuoda sisällöllisiä työkaluja jatkoon riippumatta siitä, jatkaako kuntajournalismin parissa myöhemmin.

Haaga-Helia tekee jatkuvasti yhteistyöhankkeita eri mediatalojen kanssa myös muuten kuin työharjoittelujen kautta.

– Yhtenä lähtökohtana tekemisessämme on pyrkimys asiantuntemukseen ja faktantarkistukseen, syvällisempään journalismin tekemiseen. Sillä tavallakin tämä on hyvä hanke, kun mennään syvälle asioihin.

Haaga-Heliassa toista vuotta journalismia opiskelevalla Noora Karppiselle kuntakenttä ei ole kovin tuttu.

– Toivon, että kuntakentältä löytyy jokin aihe, jota olisi kiinnostava tutkia enemmänkin. Itseäni kiinnostaa terveydenhuolto, Karppinen sanoo.

Hän toivoo kuntajournalismiin lisää nuorten näkökulmaa ja koulutuksen käsittelyä.

Kurssikaveri Ronja Määttä kertoo erityisesti ympäristö- ja ilmastoaiheiden kiinnostavan.

– Se kuulostaa näkökulmalta, jonka voisi ottaa mihin vaan aiheeseen, hän sanoo.

Määttä toivoo, että kuntajournalismissa tuotaisiin selkeämmin esiin, miten kunnallisen päätöksenteon vaikutukset konkretisoituvat ihmisten arjessa.

– Päätösprosessit voivat olla pitkiä ja monimutkaisia, eikä niitä ehkä taustoiteta siten, että niitä ymmärtää, ellei ole itse seurannut prosessia.

Noora Karppisella (vas.) on jo kokemusta juttujen kirjoittamisesta. Ronja Määttä odottaa innolla tomitukselliseen työhön tutustumista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *