Datakeskushanke on Vatajankosken, Calefan ja datakeskuskumppanin yhteisponnistus. (Kuva Calefa Oy)

Uusiutuviin ja polttoon perustumattomiin energiantuotantomuotoihin panostava uuden energian yhtiö Vatajankoski Kankaanpäässä tuottaa jatkossa koko kesäajan kaukolämpötarpeen datakeskuksesta saatavan hukkalämmön avulla. Datakeskuksen hukkalämmön jalostamisesta kaukolämpöverkkoon sopivaksi sekä datakeskuksen kiinteistön jäähdytyksestä vastaa Calefan AmbiHeat-lämpöpumppulaitos, Calefa Oy kertoo tiedotteessaan.

Kesä 2024 on ensimmäinen monista kesistä, jolloin Vatajankoski kattaa koko kaukolämpöverkkonsa energiatarpeen datakeskuksesta saatavalla hukkalämmöllä. Tämä tarkoittaa jopa 400 kiinteistön ja käyttöveden lämmitystä kunnassa. 

 Uunituore datakeskus on teholtaan 2 MW. Kun Matalalämpöistä hukkalämpöä kuumennetaan kaukolämmöksi AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksella, laitoksen kokonaisteho nousee 2,6 megawattiin. Datakeskuksesta vuoden aikana saatava energiamäärä vastaa 20 % Vatajankosken koko vuoden kaukolämmön kokonaismyynnistä. 

 – Olemme viime vuosina panostaneet paitsi uusiutuviin, myös polttoon perustumattomiin energiantuotantomuotoihin. Datasalikeskuksella ja sen yhteyteen rakennetulla AmbiHeat-laitoksella on merkittävä vaikutus tuotantoprofiiliimme, Vatajankosken tuotantojohtaja Lauri Hölttä sanoo.

Matalalämpöinen datakeskuksen hukkalämpö jalostuu 85-asteiseksi kaukolämpövedeksi 

Kesäkuusta 2024 täydellä teholla toiminnassa olleen datasalin suunnittelu alkoi Vatajankoskella jo muutama vuosi sitten. Yhtiö sijoitti ensin pienempiä vesijäähdytteisiä datakeskuksia kaukolämpöverkon strategisiin kohtiin sekä asiakaskohteisiin, joissa matalalämpöinen hukkalämpö voitiin hyödyntää. 

Pienempien dataskeskusten pohjalta yhtiössä päätettiin toteuttaa isompi datakeskus, joka haluttiin mitoittaa kaukolämpöverkon kesäkuorman mukaiseksi. Calefa ja AmbiHeat-lämpöpumppulaitos valikoituivat mukaan hankkeeseen, jotta matalalämpöinen hukkalämpö saadaan jopa 85-asteiseksi kaukolämpövedeksi.  

Calefa toteuttanut useita datakeskushankkeita 

Calefa oli Vatajankoskelle jo entuudestaan tuttu kumppani vuonna 2022 toteutetun AmbiHeat-laitoksen myötä. Silloin rakennettu, sekä lämpöä kaukolämpöverkkoon että viilennystä teollisuusasiakkaalle tuottava lämpöpumppulaitos oli yksi Vatajankosken monista askeleista kohti fossiilivapaata ja polttoon perustumatonta energiantuotantoa. 

AmbiHeat-lämpöpumppulaitos jalostaa datakeskuksen hukkalämmön jopa 85-asteiseksi kaukolämpövedeksi. (Kuva Calefa Oy)

 

Kesäkuussa käyttöönotetun datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon jalostavan AmbiHeat-laitoksen myötä Vatajankoski tuottaa jatkossa yli puolet myymästään kaukolämmöstä erilaisten hukkalämpöjen avulla. Näin yhtiön kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt pienentyvät entisestään. 

Aikaisemmasta yhteistyöstä tuttuna toimijana Calefa oli turvallinen valinta datakeskushankkeen toteutukseen. 

– Calefan valintaan vaikutti myös heidän aikaisempi toteutuksensa ja asiantunteva ratkaisunsa vastaavassa datakeskushankkeessa, Hölttä kertoo. 

Lue myös Calefan ja MinersLoopin datakeskushankkeesta. 

Kivuton käyttöönotto kruunaa innovatiivisen hankkeen 

Vatajankosken Lauri Hölttä on erittäin tyytyväinen datakeskushankkeen etenemiseen ja kertoo projektin olleen myös tärkeä askel niin energian tuotantokustannusten kuin myös ilmastopäästöjen pienentämiseksi. 

Yhdessä datakeskuksen kanssa AmbiHeat-lämpöpumppulaitos mahdollistaa Vatajankosken kaukolämpöasiakkaille vähäpäästöisen lämmityksen lisäksi vakaan hintakehityksen myös tulevaisuudessa. 

Positiivisten vaikutusten lisäksi Hölttää on miellyttänyt myös uuden datakeskuksen ja siihen liitetyn AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen nopea ja sujuva käyttöönotto. 

– Olen itsekin yllättynyt, kuinka lyhyt ja kivuton käyttöönottojakso uudella laitoksella oli. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Lauri Hölttä iloitsee.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *