Havainnekuva aurinkoenergialasista rakennetusta julkisivusta.

Aurinkosähköteknologiaan erikoistuneen suomalaisen Valoe Oyj:n ja lasirakentamiseen erikoistuneen Itä-Helsingin Lasin yhdessä kehittämän aurinkoenergialasiratkaisun avulla rakennuksen lasipinnoista saadaan aurinkovoimaloita. Aurinkoenergialasit tuottavat kiinteistölle puhdasta sähköä sekä parantavat rakennuksen energiaomavaraisuutta ja energiatehokkuutta.

Tuotekehityksessä näkyvät molempien yritysten erikoisosaaminen: Valoen innovaatio yhdistää aurinkosähköteknologian laminoituun ja karkaistuun tuplalasirakenteeseen. Itä-Helsingin Lasi puolestaan vastaa lasirakenteista ja -järjestelmistä sekä ratkaisun myynnistä ja asennuksesta. Lasit valmistetaan Valoen tehtailla Juvalla. Valoe Decorate -ratkaisut sopivat julkisivuihin, ikkunoihin, kattoikkunalaseihin, lämpölaseihin ja parvekkeiden kaidelasituksiin.

– Itä-Helsingin Lasi tunnetaan vaativien lasirakenteiden erikoisosaajana. Nyt pääsemme viemään eteenpäin vihreää siirtymää, kun Valoen valmistama ja meidän asentamamme aurinkoenergialasi kerää energian suoraan talteen kiinteistöön, Itä-Helsingin Lasin toimitusjohtaja Tapio Torro kertoo.

– Puhtaan ja turvallisen aurinkoenergian käytön edistäminen on toimintamme ydin. Olemme ylpeitä suomalaisesta innovaatiostamme, jonka avulla Suomessakin kiinteistöjä voidaan muuttaa aurinkoenergian tuottajiksi. Maantieteellisesti Suomen valo-olosuhteet ovat haastavat, joten eri tyyppisten pintojen mahdollisimman tehokas käyttö on viisautta, Valoe Oyj:n toimitusjohtaja Iikka Savisalo sanoo.

Aurinkonenergia muuntuu suoraan kiinteistön käyttämäksi sähköksi

Uusille aurinkoenergiaratkaisuille on kysyntää, mihin myötävaikuttaa myös EU:n peräänkuuluttama hiilineutraalius. Lasirakenteeseen integroidun aurinkovoimalaratkaisun vuoksi lasijulkisivujen, lämpölasien ja kattolasien pinta-ala voidaan hyödyntää täysimittaisesesti. Lisäksi – verkosta ostettavaa sähköä tarvitaan vähemmän.

Itä-Helsingin Lasin toimitusjohtajan Tapio Torron mukaan vastaavanlaisia räätälöityjä aurinkoenergialasiratkaisuja ei ole tällä hetkellä markkinoilla. Valoe Decorate -aurinkoenergialaseissa sähköä tuottaa Valoen IBC-kennoja käyttävä erikoislasi. Tekniikka on periaatteessa samaa kuin aurinkopaneeleissa: kun lasit on valmistettu ja asennettu, niiden auringonvalosta keräämä tasavirta johdetaan invertteriin. Se puolestaan muuttaa tasavirran kiinteistön käyttövirraksi.

Ratkaisu soveltuu uudisrakennuksiin ja korjausrakentamiseen

Valoe Decorate -aurinkoenergialasiratkaisu sopii sekä korjaus- että uudisrakennuskohteisiin. Uudisrakennuksissa se mahdollistaa energiatehokkaiden ratkaisujen tekemisen jo suunnitteluvaiheessa. Energiatehokkuuden lisäksi kiinteisiin rakenteisiin integroitavalla lasiratkaisulla on esteettinen arvo. Lasien kuviointi voidaan räätälöidä kohteen mukaan ja niihin pystytään toteuttaman digiprinttauksella taideteosmaisia kuvioita. Asennuskohteesta riippuen paneelit voivat olla osittain läpinäkyviä.

Innovaatio tulee valtakunnalliseen tuotantoon vuoden 2024 aikana.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *